/ZAŠTO LIMIT? Šterc upozorio na nelogičnost mjere za mlade kojom ih se želi osloboditi poreza na dohodak

ZAŠTO LIMIT? Šterc upozorio na nelogičnost mjere za mlade kojom ih se želi osloboditi poreza na dohodak

Ministar financija Zdravko Marić danas je u Saboru predstavio novu poreznu reformu zbog koje će oko 260.000 zaposlenih mladih u dobi do 30 godina imati veća godišnja primanja zbog smanjenja poreza na dohodak za 50 do 100 posto. Hoće li ova mjera za mlade zaustaviti negativne demografske trendove iseljavanja visokoobrazovnog kadra, upitali smo Stjepana Šterca, jednog od naših vodećih demografa.

“Kada su već išli na tu mjeru nisu trebali postaviti limit na 25 godina, to jest, umanjenje porezne obveze za mlade do 25 godina od 100 posto i za one od 26 do 30 godina za 50 posto nije pravedno za one koji idu na fakultete jer se zapošljavaju kasnije. Tako ispada da je cilj pomoći onim mladima koji završe srednju školu, a ne fakultet”, rekao nam je Stjepan Šterc.

S druge strane, dodao je, to će među mladima raditi razliku, jer neće biti u istoj poziciji.

“Trebalo je sve mlade do 30 godina u potpunosti osloboditi poreza na dohodak, ali i osloboditi sve naše povratnike iz inozemstva”, napomenuo je Šterc i dodao kako je Vladi ovo možda zadnja godina mandata te da je ovu mjeru trebalo donijeti na početku jer ovako djeluje kao da je dio predizborne kampanje.

Na naš upit hoće li ova mjera biti dovoljna za zadržavanje mladih u Hrvatskoj, Šterc je odgovorio:

“Naravno da to neće biti dovoljno. U Hrvatskoj su takvi demografski trendovi, da je ova mjera samo kap u moru. Izgubili smo 96.000 ljudi od ulaska u Europsku uniju 2013. godine.”

Demografski oporavak pak vidi u povezivanju s iseljeništvom.

“Mi se u takvoj situaciji ne možemo izvući bez strateškog povezivanja s hrvatskim iseljeništvom. To je danas još uvijek na razini retorike, ali prave strategije nema, govoreći u investicijskom smislu”, poručio je za kraj Stjepan Šterc.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Screenshot/generacija.hr