/Mladi napuštaju Hrvatsku pa dolazi do nestašice krvi?

Mladi napuštaju Hrvatsku pa dolazi do nestašice krvi?

U Hrvatskoj je prošle godine prikupljeno 197.000 doza krvi, koje je darovalo ukupno 94.000 darivatelja. Iako je posljednjih godina do nestašice zaliha krvi dolazilo samo povremeno tijekom turističke sezone, na riječkom području ove se godine više puta dogodilo da se i izvan sezone mora tražiti pomoć drugih krajeva Hrvatske u krvnim zalihama. Uz to, prosječna dob darivatelja sve je viša. Transfuziolozi stoga sve češće upozoravaju da akcije daju slabiji odaziv zbog toga jer mladi odlaze iz zemlje.

U Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu priznaju ovaj problem. Ranija su istraživanja HZTM-a govorila o prosječnoj dobi darivatelja krvi od 42 godine, no na području Primorsko-goranske županije statistike kažu da prosječni darivatelj krvi danas ima 50 godina. Slab odaziv mladih, prema tumačenjima transfuziologa, posljedica je ne samo nezainteresiranosti mlađe populacije za davalaštvo krvi, nego i masovnog iseljavanja mladih iz Hrvatske u zadnjih nekoliko godina, piše Novi list.

Prema podacima HZTM-a, broj prikupljenih doza u školama i fakultetima lani je na razini Hrvatske iznosio 5.011 doza, što bi značilo da je u prosjeku svaka četrdeseta doza prikupljena od mladih u dobi od 18 do 24 godine. Ravnateljica HZTM-a, Irena Jukić, kaže kako je dostavljanje krvnih pripravaka iz jednog u drugi centar uobičajeno, a zalihe se uglavnom iz Zagreba, Osijeka i Varaždina šalju prema priobalnim gradovima tijekom ljetnih mjeseci.

“Ove godine bilježimo češće i veće potrebe slanja krvnih pripravaka u Rijeku. Naravno, to zavisi s jedne strane o potrebama bolesnika u bolnicama koje opskrbljuje riječki Klinički zavod za transfuzijsku medicinu: to su KBC Rijeka, OB Pula, Specijalna bolnica Lovran, a istovremeno o zalihama koje se osiguravaju u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa”, rekla je Jukić.

Kampanje za privlačenje mladih u sustav darivanja krvi, dodala je, koje je HZTM započeo još prije 22 godine da bi popravio stanje u Zagrebu, dale su rezultata pa se broj darivatelja povećao s početnih pet osoba dnevno, na više od 120 dnevno. Njeni kolege transfuziolozi, priznala je, sve češće upozoravaju da akcije daju slabiji odaziv zbog toga jer mladi odlaze iz zemlje.

“To je problem koji moramo svi na vrijeme osvijestiti jer odlazak mladih, potencijalnih ili već aktivnih darivatelja krvi, može značajno utjecati na budući odaziv. To nas mora dodatno usmjeriti na preventivne aktivnosti”, zaključila je Jukić.

mšm/novi list

Foto: Pixabay