/Život u studentskom domu: Postoji puno benefita ovakvog života, ali za neke ljude, dom je noćna mora

Život u studentskom domu: Postoji puno benefita ovakvog života, ali za neke ljude, dom je noćna mora

Studentski život je nepredvidiv, pun iznenađenja (ugodnih i neugodnih) i ispunjen preprekama. Počevši od toga da je studiranje, samo po sebi, jedna velika prepreka pa do toga da vam vjerojatno ništa ne ide po planu, ali baš nikada. Bilo da je riječ o nečemu velikom i bitnom, ili malom i nebitnom. Pa tako i kada je u pitanju život u domu, piše Srednja.hr.

Stara je priča da je studentski život najbolja stvar na svijetu upravo zbog domskog života. I ako ste stariji student, vjerojatno znate da je to istovremeno i istina i laž.

Dobiti mjesto u domu je zaista san svakog studenta, prije svega zbog cijene, ali i zbog svih ostalih prednosti koje to nosi. Nema brige oko režija, ne morate plaćati majstora kada vam dolazi popraviti vodokotlić, nema straha od stanodavca koji će vas provjeravati… Na koji god problem da naiđete, uprava doma će ga riješiti za vas. Čak i kada ostanete bez žarulje.

Postoji jako puno benefita života u domu, pogotovo kada gledate izvana, kao netko tko nije nikad stanovao u domu. Čak i da jeste bili u posjeti kod nekoga, niste doživjeli život u domu kakav zaista je. Sigurno, ima lijepih strana, ali postoje i stvari zbog kojih je za neke ljude, dom noćna mora.

Za neke stvari možete pretpostaviti kako će izgledati, pa vam tako nije problem zamisliti cimerstvo od kojeg bi vas mogla boljeti glava. No, neke stvari zaista ne možete znati prije nego što počnete živjeti u domu, ili da vam ih netko iz doma ne prepriča.

Hladnjak

Postoje razne studentske sobe i ovisno o tome koja vas zapadne, ili koju ste odabrali, imat ćete (ili nećete), pristup raznim luksuzima. Vjerojatno to ne shvaćate trenutno tako, ali imati hladnjak znači živjeti kao kralj, ako ste student. Sigurno, sada zvuči nevjerojatno živjeti bez hladnjaka (kamo s mlijekom za kavu??), ali… Samo pričekajte.

Većina soba dolazi s mini hladnjakom, koji je onda težak za održavanje (vrlo lagano se skupljaju neugodni mirisi), ali sve je bolje od toga da nemate hladnjak. Ako ga nemate, onda zimi nemate problem (vrećica obješena na prozor i prag od prozora…), ali zato ljeti možete zaboraviti na sve što bi trebalo stajati u hladnjaku…

Vrućine

Zahvaljujući tome što se režije ne plaćaju, odnosno uključene su u cijenu, ne morate brinuti oko toga hoćete li previše potrošiti na grijanje ako se budete grijali cijeli dan, i to dovoljno da vam nije hladno.

Ono što je zaista iznenađujuće jest koliko su studentske sobe tople. Ne samo zato što grijanje radi 24/7, već i zato što grijete samo jednu (malu) sobu, a ako ste u obnovljenim paviljonima, vjerojatno imate i dobru izolaciju. U svakom slučaju, radi se o jednom ugodnom iznenađenju, nakon kojeg će vam biti teško priviknuti se na to da se zimi ne nose kratki rukavi?

Opuštenost

Koliko god da ste opušteni među prijateljima, nema ljepšeg nego kada napokon dođete u udobnost svojeg doma i odmah se prebacite u ‘klošar mode’. Svi imaju takve dane i teško je za zamisliti da biste tako mogli izgledati pred strancima. Živjeti u domu ne znači samo da će vas cimer/ica vidjeti u takvom izdanju, već i svi ostali na katu, kao i slučajni prolaznici.

Možda će vam na prvu biti pomalo neugodno, ali nakon par tjedana ćete bez problema ići i u menzu u pidžami. Nije to nikakva sramota (zaista svi to rade), pa ćete i vi početi s tom praksom. Mada vjerojatno mislite da vi to nikada ne biste mogli, i koliko teško možete biti staviti samo traperice i tenisice? Samo nam vjerujte, može biti vrlo teško…

bl

Foto: Unsplash