/‘ZLATNI DEČKO’ Velik osmijeh Tina Srbića nakon osvojene zlatne medalje; dočekala ga bakljada u zagrebačkoj Dubravi!

‘ZLATNI DEČKO’ Velik osmijeh Tina Srbića nakon osvojene zlatne medalje; dočekala ga bakljada u zagrebačkoj Dubravi!

Naš najbolji gimnastičar Tin Srbić (26) u ponedjeljak je stigao u Zagreb nakon osvojene zlatne medalje na preči na Europskom prvenstvu u Antalyji. U svom trećem europskom finalu, nakon dva srebra, posljednjeg dana Europskog prvenstva popeo na vrh postolja kraljevske sprave preče! Bilo je ovo Tinovo 7. veliko finale i čak 6. medalja. Hrvatski gimnastički savez podijelio je video dočeka europskog prvaka u zagrebačkoj Dubravi gdje ga je dočekala bakljada.

„Zvuči baš lijepo – prvak Europe! Sanjao sam to europsko zlato, ali nisam baš mislio da će tako brzo doći. Nadao se jesam, ali nisam o tome baš puno razbijao glavu. Danas sam se uspio fokusirati na svoju izvedbu, na svoju vježbu, da dam maksimum i evo, moje prvo europsko zlato je tu i prvo zlato na velikim natjecanjima nakon skoro 6 godina”, rekao je nakon pobjede Tin Srbić.

O pobjedi i atmosferi na dočeku u Zagrebu su se oglasili iz Hrvatskog gimnastičkog saveza na društvenim mrežama.

“Europsko zlato Tin Srbić sletio je sretno u Hrvatsku, a nakon zagrebačkog aerodroma gdje se obratio medijima u njegovoj Dubravi dočekala ga je sjajna bakljada u režiji njegovih najboljih prijatelja”, stoji na Facebook stranici Hrvatskog gimnastičkog saveza.

Samo dan ranije iz Saveza su čestitali Tinu na ovom fenomenalnom rezultatu te podijelili Tinove dojmove nakon pobjede.

“Tin Srbić je prvak Europe! U svom trećem europskom finalu, nakon dva srebra, danas se posljednjeg dana Europskog prvenstva u Antalyji popeo na vrh postolja kraljevske sprave preče!

„Zvuči baš lijepo – prvak Europe! Sanjao sam to europsko zlato, ali nisam baš mislio da će tako brzo doći. Nadao se jesam, ali nisam o tome baš puno razbijao glavu. Danas sam se uspio fokusirati na svoju izvedbu, na svoju vježbu, da dam maksimum i evo, moje prvo europsko zlato je tu i prvo zlato na velikim natjecanjima nakon skoro 6 godina, od Montreala 2017. i svjetskog zlata. Bilo je između tog Montreala i ove Antalyje puno srebrnih medalja i stvarno sam se potajno nadao da mogu izvući danas iz sebe maksimum i da osvojim to zlato“, u dahu će novi prvak Europe na preči Tin Srbić.

„Išao sam tu novu vježbu sa startom 5.9, odradio jako dobro i dobio 14.233. Znao sam da će biti jako jako blizu Carla Macchinija koji je dobio 14.200 i da ćemo se potući za to zlato i eto, taman je tih 0.033 prevagnulo na moju stranu i presretan sam. Preponosan sam na to što sam izvukao iz prošle sezone, puno toga sam naučio, puno toga sam upotrijebio u ovoj sezoni, dobro se osjećam, super treniram, super napredujem i mislim da je ovo europsko zlato jedna velika nagrada za trud.“

Bilo je ovo Tinovo 7. veliko finale i čak 6. medalja. Iza sebe ima olimpijsko srebro u Tokiju 2021., svjetsko zlato iz Montreala 2017. i srebro iz Stuttgarta 2019. te dva europska srebra – u Szczecinu 2019. i Mersinu 2020. Samo jednom u karijeri nije u finalu uzeo medalju i to na SP-u u Dohi 2018. kada je bio korak do, četvrti.

„Eto, sad sam na 6/7 u velikim finalima. Baš sam sretan. Iskreno, nekako sam se prije finala osjećao pospano, ali kad sam primio pritku i napravio prvi element, stresao sam se i rekao ‘ajde sad daj sve od sebe’ i uspio sam. Prije nego sam izlazio na podij, Carlo Macchini je rekao ‘uživajte dečki’. Ja sam mu rekao ‘uživat ćemo kasnije’, nasmijao se Tin koji će uživati s najsjajnijom medaljom.

Sa srebrom će uživati upravo Talijan Macchini, a s broncom Ukrajinac Illia Kovtun (13.966), mladić koji je danas osvojio i zlato na ručama, a prije 3 dana i višebojsku broncu. Sve te medalje nosi u Hrvatsku u osječki Sokol Centar gdje gotovo godinu dana boravi i trenira.

„Svaka medalja meni dobro zvuči, ali ovo zlato posebno dobro zvuči. Bio sam zadovoljan njegovom izvedbom kad je doskočio, to je njegova najbolja izvedba u ovom proljetnom dijelu sezone. Ipak, nisam bio siguran je li dovoljno za zlato, hoće li mu sudi dati više od Talijana, makar po mojoj procjeni, trebao je dobiti, ali se nisam usudio ni misliti o tome. Čak i da nije uhvatio zlato, ja bih bio isto presretan jer je napravio ono što smo se dogovorili i bio je hrabar“, rekao je trener europskog prvaka, Lucijan Krce.

Ovo je bilo 34. europsko finale naše gimnastike od osnutka Hrvatske, a Tin nam je donio 10. medalju. Do sada smo imali 7 srebrnih medalja (2 Ude, 2 Srbić, 1 Seligman, 1 Možnik, 1 Benović), jednu broncu (Seligman) i jedno zlato današnjeg predsjednika HGS-a Marija Možnika. Upravo je Marijo iz prvoga reda dvorane u Antalyji ponosno gledao kako ga Tin dostiže.

„Nije mi bilo važno hoću li ga dostići, bilo mi je važnije da je on tu uz mene, da me gleda i da mu pokažem da ga cijenim, da mi je dobar prijatelj i da je ova vježba za njega i za njegovu obitelj.“

„Tin nas je sve razveselio odličnim nastupom. Cijelo vrijeme smo se zezali kad će više stići tu moju zlatnu medalju iz Montpelliera i baš mi je drago da je Tin to uspio. Ovo je još jedan dokaz nevjerojatno kvalitetnog rada njega i njegovog trenera Lucijana Krce, njegovog kluba ZTD Hrvatski sokol koji iduće godine slavi 150. godišnjicu osnutka. Hrvatska gimnastika od 2008. ima dugi kontinuitet vrhunske gimnastike, pogotovo muška sportska gimnastika, od prvih europskih medalja Udea i Seligmana 2008., pa Udeovog olimpijskog srebra, sve do danas. Malo je sportova koji je mogu pohvaliti takvim nizom vrhunskih svjetskih rezultata. Svake godine imamo predstavnike u velikim finalima, gotovo svake godine osvajamo i medalje i jedva čekamo sljedeće izazove. Tin ima i svjetski i europski naslov, ima olimpijsko srebro i onda možete pretpostaviti koji nam je sljedeći cilj“, zagonetno je najavio Marijo Možnik.

Odličan posao na ovom EP-u odradio je i Mario Vukoja, vrhovni sudac naše muške gimnastike kojemu je ovo bilo prvo EP u ulozi predsjednika Tehničkog odbora MSG Europske federacije.

„Završilo je na najljepši mogući način. Već nakon kvalifikacija sam se zamijenio s kolegom iz Izraela za uloge tko će kome dodjeljivati medalje. Znao sam da Tin ima nevjerojatno jaku glavu, znao sam da vrijedi zlata i da će vjerojatno biti zlato. I hvala Bogu da je tako završilo za Tina. Hrvatska gimnastika opet je pokazala da je u vrhu i da samo trebamo nastaviti raditi kao i do sada.“

Tin Srbić i njegov trener Lucijan Krce u Hrvatsku se vraćaju sutra, 17. travnja, a njihov avion iz Istanbula na zagrebački aerodrom trebao bi sletjeti u 19.40″, stoji u objavi Hrvatskog gimnastičkog saveza na Facebooku.

mšm

Foto: Screenshot/YouTube