/Što sve čeka roditelje kada im dijete prohoda

Što sve čeka roditelje kada im dijete prohoda

Nema veće radosti za roditelje od prvih koraka njihovog mališana. Hodanje djeteta velika je prekretnica u razvoju, ali i velika kombinacija zabave i straha za roditelje. S prvim koracima dolaze novi izazovi s kojima se roditelji moraju uhvatiti u koštac…

Portal Babyology izdvojio je neke od stvari koje možete očekivati kada vaša beba prohoda, prenosi Klokanica.

1. Bit ćete jako ponosni

Ako ste mislili da već pretjerujete sa snimanjem i fotografiranjem svoje bebe, čekajte dok prohoda! Bit ćete tako ponosni da ćete htjeti snimiti svaki korak i svaki pokret. Pripremite se i na novu ulogu neprimjetnog paparazzija jer će vaša beba često pasti baš kad izvadite kameru!

2. Imat ćete novog pomoćnika

Ne zaboravite da vas je beba dosada gledala kako hodate po kući i obavljate sto različitih stvari, poput hranjenja psa ili metenja poda, stoga očekujte malog pomoćnika uz sebe. Iako zvuči jako zabavno, imajte na umu da će vaša beba htjeti staviti u usta i primiti sve čega se dokopa pa pripazite da ne bi bilo situacija kao što su jedenje prljavštine iz lopatice za smeće, bacanje psećih kuglica po kući poput konfeta ili razbijanje stvari s polica dok vaša beba ponosno maše sa svojom metlom.

3. Kupovat ćete puno flastera

Jednom kada beba prohoda, ubrzo će htjeti i trčati, ali s obzirom da je još nova u svijetu hodanja – očekujte puno padova. Naši mali početnici nisu još razradili prostornu svijest, stoga će se puno puta udariti u zidove, stolove i drugi namještaj. Pripremite se na puno pusa utjehe, ali i puno flastera!

4. Cipele mogu biti noćna mora

U početku se ne trebate brinuti oko cipela dok god ste kod kuće, ali jednom kada vaš mališan počne svugdje ići s vama – hodajući, tada je vrijeme za posjet trgovini cipela. Kupovina cipelica koje pristaju kako treba i koje će dijete moći nositi više od dvije sekunde zna biti dugotrajan proces.

5. Kolica će postati poprilično beskorisna

Samo probajte smjestiti dijete u kolica jednom kada postane sigurni hodač. Kod većine djece – dočekat će vas pravi ispadi bijesa. Iako je odlično što dijete želi pokazati svoje novostečene vještine, to isto tako znači da će obavljanje obaveza, odlazak u trgovinu pa čak i kratka šetnja po susjedstvu – trajati ‘zauvijek’.

6. Morat ćete ‘uzgojiti’ oči na leđima

Čak i ako dijete još hoda jako sporo, doslovno ćete trebati oči na leđima jer će biti dovoljna sekunda neopreza da se nešto dogodi. Svakako se pobrinite da opasne stvari ne budu na dohvat djetetovih ručica i zaštitite dom raznim zaštitama za djecu.

7. Postat ćete pravi ‘lovac’

Ako ima hodanja – bit će i trčanja. Jedne minute, dijete će hodati laganim koracima – druge će munjevito juriti po kući, parku i ulici. Nemojte se iznenaditi ako ćete u tim situacijama zaboravljati određene stvari, poput ostavljanja namirnica na blagajni ili napuštanje ionako kratkih razgovora s ljudima kako biste uhvatili svog trkača ili trkačicu.

mšm/klokanica