/Alarmantni podaci; svakih 10 godina imamo 100 tisuća manje stanovnika

Alarmantni podaci; svakih 10 godina imamo 100 tisuća manje stanovnika

Predstojnik Katedre za socijalnu politiku Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zdenko Babić upozorio je da je svakih deset godina 100 tisuća manje stanovnika Hrvatske, da je u 2020. rođen najmanji broj djece ikad, a snažan – loš – utjecaj na demografsko stanje imaju viši mortalitet i iseljavanje, piše IKA.

“Pandemija je promijenila fokus Vlade s demografije na očuvanje radnih mjesta i zdravstvo. Promjena resora, iz socijalne politike u resor rada, štetno je utjecala na demografske mjere. Primjerice, demografska strategija još nije izrađena, iako se na njoj radi više godina”, kaže.

Član Upravnog odbora udruge “Obitelji 3plus” prof. dr. Kristian Jambrošić dodao je da se njihova udruga fokusira na postojeće obitelji 3+.

”Međutim, trendovi su svima jasni, ali ono što vidimo i što želimo promijeniti je da nam u društvu nedostaje dobrih primjera obitelji koji imaju više djece, koja su u konačnici ključna za neku demografsku obnovu svake zemlje, tako i naše. U društvu vladaju, nažalost, veliki stereotipi, primjerice da djeca sprječavaju osobni razvoj svakog čovjeka.

Naprotiv, djeca nikad ne predstavljaju uteg nego upravo obrnuto – djeca pomažu ostvarenju nas kao osoba, a u obitelji se uče dijeljenju svih resursa, kako vremenskih, tako financijskih i prostornih. Ujedno, usvajaju socijalne vještine komuniciranja i dijeljenja. Napokon, djeca donose veliku vrijednost i radost – dinamičnu, ali veliku radost unutar obitelji tako da pokušavamo zagovarati upravo dobre primjere velikih obitelji. Uz to što je to jedno od ključnih rješenja demografije, mislimo da je to bitno i za razvoj ljudi općenito”.

Na pitanje odakle je došao poticaj za osnivanje udruge, rekao je da su primjere vidjeli u drugim europskim zemljama. Međutim, po Popisu iz 2011. u Hrvatskoj je 113000 obitelji s troje djece, što znači da uključuju više od 600 tisuća ljudi! Nažalost, oni se nemaju vremena kontinuirano u javnosti zalagati za svoje vrijednosti. Zato su odlučili provoditi različite projekte:

“Prvi i možda najbitniji projekt je upravo Obiteljska kartica koju smo pokrenuli u samom početku osnivanja udruge. Tražimo partnerska poduzeća koja žele svoju zaradu djelomično podijeliti s ovim velikim obiteljima, odnosno dati popuste na proizvode ili usluge i na taj način u konačnici olakšati kućni budžet takvih obitelji. S druge strane, tako će pokazati uistinu društvenu odgovornost, s obzirom da svi tražimo neko rješenje za naše velike obitelji. Pozivamo sva poduzeća koja vide da mogu i na taj način pomoći upravo obiteljima sa specifičnim potrebama i situacijama – da to i učine”.

bkk

Foto: Unsplash