/Američki jazz glazbenik u Hrvatsku došao zbog ljubavi, svirao i s Vorihom, a na odlazak ne pomišlja

Američki jazz glazbenik u Hrvatsku došao zbog ljubavi, svirao i s Vorihom, a na odlazak ne pomišlja

Dok neki građani Hrvatske razmišljaju o odlasku u inozemstvo, jazz glazbenik i glazbeni producent rodom iz Chicaga James Perri (53), u umjetničkim krugovima poznat kao Jimi Polo, već desetljeće živi u Zagrebu i ne pomišlja na promjenu adrese.

Ugledni glazbenik je u razgovoru za Direktno otkrio kako ga je u Hrvatsku dovela ljubav. Svoju nevjenčanu suprugu Ninu upoznao je u Italiji još 2006. godine, a danas s njom ima osmogodišnju djevojčicu.

“Počeli smo se viđati, a kad je zatrudnjela, pitala me želim li doći u Hrvatsku? U početku sam bio nervozan i pitao sam se kako ću se snaći. Ne znam nikoga u Hrvatskoj. Međutim, ništa me nije moglo spriječiti da budem uz svoju kćer. Spakirao sam kofere i sad sam tu. Vrbani su moj dom i danas poznajem cijeli kvart”, rekao je Perri.

Iako je većinu vremena u Zagrebu, Perri često putuje za London jer je to dio njegovih poslovnih obaveza.

“U London putujem u pravilu svaki mjesec i ostanem oko tjedan dana. Baš nedavno sam se vratio. Ovaj put su me zadržali gotovo mjesec dana pa sam jedva dočekao da se vratim. Britanska hrana je nikakva, a skupa, dok u Hrvatskoj nisam naišao na neukusnu hranu”, našalio se Perri i dodao da mu je glazba omogućila da proputuje cijeli svijet te da upozna velika glazbena imena, ali i važne političare.

Jedno od iskustava kojih se rado prisjeća bio je njegov nastup u Libiji, a imao je i priliku svirati klavir za Muammar Gaddafija i njegove sinove.

”Neću ulaziti u to kakvu je politiku Gaddafi vodio, ali kad sam ja išao u Libiju, dobro se živjelo”, nostalgično se prisjetio Perri.

Iako je istaknuo da glazba često dopušta izvođačima da upoznaju svijet na jedinstven način, najveći doprinos društvu dolazi kad se glazbenici s novim iskustvima vrate kući. Perri je uvjeren da će glazbena scena u Hrvatskoj doživjeti novi procvat jer će se generacija mladih glazbenika vratiti iz inozemstva i donijeti ”novi zvuk”.

Perri: Dubravko Vorih bio je veliki glazbenik, njegova smrt je ogroman gubitak za domaću scenu

“Upoznao sam vrlo kvalitetne mlade glazbenike u Hrvatskoj. Tko kaže da netko od njih neće biti novi David Guetta. Baš nedavno sam potpisao s jednim mladim hrvatskim basistom, Marinom Bandom. Momak je u dvadesetima i stvarno zna posao, svirao je u New Yorku i Londonu, a svirat će i za mene. Očekujem velike stvari od njega”, istaknuo je Perri koji je upoznao mnoge domaće ‘estradnjake’, od Franke Batelić sve do pokojnog basista Prljavog kazališta Dubravka Voriha, s kojim je izgradio duboko prijateljstvo.

‘Vorih je bio veliki umjetnik, jedan od najvećih glazbenika hrvatske scene. Njegova smrt me jako pogodila. Znao sam da je obolio, ali nisam znao da je toliko ozbiljno. Svirali smo skupa, bio je veliki profesionalac i to je ogroman gubitak za domaću scenu”, tužno je rekao Perri.

Mladi – najveći potencijal

Osebujni Afroamerikanac u Hrvatskoj vidi veliki potencijal.

“Nažalost, nisam naučio puno hrvatskog jezika, ali to je zato što svi pričaju engleski, a mnogi još jedan jezik uz to. I ne samo to. Svi su jako susretljivi. Rasizam u Hrvatskoj možda i postoji, ali ja ga nisam osjetio. Bio sam malo zabrinut za kćer. Pitao sam se kako će se uklopiti jer je jedina crnkinja u školi, ali super se snašla. Sada je potpredsjednica razreda i vidim da je sretna”, smatra Perri.

Za Hrvatsku ističe da je nevjerojatno sigurna zemlja, ali da ima iste probleme kao i druge zapadne zemlje, a kao najveći ističe korupciju.

“Korumpiranih političara ima svugdje. Ni u Chicagu nije ništa bolje, ali tamo imamo i nasilje na ulicama te velik broj ubojstava vatreni oružjem.  Ovdje se osjećam sigurnije kad šećem ulicom. Ipak, polažem nade da će mladi donijeti promjene, kako u SAD-u, tako i u Hrvatskoj. Želim vidjeti tu promjenu i ne mislim odlaziti iz Hrvatske”, zaključio je Perri.

mšm/direktno.hr

Foto: Facebook