/Bolest s tisuću lica; u tijeku kampanja ‘Ja sam više od MS-a!’

Bolest s tisuću lica; u tijeku kampanja ‘Ja sam više od MS-a!’

Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi kampanju “Ja sam više od MS-a!” s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj neizlječivoj “bolesti s tisuću lica”, od koje u Hrvatskoj boluje više od 6000 osoba.

Iako je MS neizlječiva bolest, s kvalitetnom edukacijom, povezivanjem s drugim osobama s MS-om i davanjem podrške obiteljima i prijateljima oboljelih, posebno u vremenu pandemije, omogućuje se kvalitetniji i neovisniji život oboljelih od MS-a, ističu iz Saveza.

Iako je bolest ponekad nevidljiva, za oboljele je i dalje prisutna, poručuju i dodaju “Nemojte suditi, budite više od MS-a!” te su pod tim nazivom snimili i spot kampanje u kojemu sudjeluju poznate osobe, javlja HRT.

U sklopu kampanje “Ja sam više od MS-a!” provedena je i anketa o utjecaju pandemije covida-19 na osobe s MS-om, koja je pokazala da je pandemija kod gotovo 400 od 585 ispitanih djelomično i/ili snažno negativno utjecala na njihovo mentalno zdravlje.

Više od 60 ispitanika ostalo je bez posla u vrijeme pandemije, dok su se kod gotovo njih 40 posto prihodi djelomično smanjili ili su u potpunosti ostali bez prihoda.

Da ne mogu obaviti pretrage vezane uz MS ili im je otežana mogućnost za zdravstvenu njegu tvrdi 35 posto anketiranih, dok su nekima zaustavljena započeta liječenja ili ima je nedostupna simptomatska terapija.

Samo 42 posto ispitanika reklo je da se želi cijepiti protiv koronavirusa, a 20 posto još nije odlučilo zbog različitih informacija o sigurnosti cjepiva. Ostali se ne žele cijepiti iz različitih razloga kao što su nepovjerenje u dobrobit dostupnih cjepiva, zbog toga što smatraju da će to loše utjecati na njihovo zdravlje i tijek bolesti ili pak zbog straha od nuspojava samog cjepiva.

MS je kronična, neizlječiva, upalna bolest središnjega živčanog sustava, a simptomi su problemi s vidom, dvoslike, vrtoglavice, stalni umor, gubitak ravnoteže, općenita slabost i bolovi u mišićima. Oboljeli se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji im smanjuju kvalitetan i normalan život.

Bolest se javlja u svim životnim dobima, no najčešće između 18. i 50. godine, a današnje spoznaje i rezultati mnogih istraživanja upućuju da se radi o autoimunoj bolesti koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline, ali i utjecajem genske sklonosti.

bkk

Foto: Unsplash