/Bolnica za medvjediće ovog vikenda na zagrebačkom Ribnjaku!

Bolnica za medvjediće ovog vikenda na zagrebačkom Ribnjaku!

Bolnica za medvjediće održat će se na zagrebačkom Ribnjaku u subotu i nedjelju 18. i 19. svibnja. Baš kao i prava bolnica imat će svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij. Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika kako bi se umanjio potencijalni strah djeteta od bijelih kuta.

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima., piše Miss7mama

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječnike ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti.

Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina kao i kolege sa Stomatološkog fakulteta i Fakulteta biokemije i farmacije, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika. 

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju. 

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu. 

Osim bolnice koja će oba dana biti otvorena od 9 do 19 h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Ribnjaku će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime dođu tamo. 

Važnost projekta i ove godine prepoznao je naš Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji sponzorira projekt. Za više informacija posjetite Facebook stranicu Bolnica za medvjediće – Zagreb ili se javite na mail: bolnicazamedvjedice@gmail.com. 

Za sve roditelje i djecu koji žele naučiti nešto više o tijelu, zdravlju i zdravim navikama pripremljene su i dodatne radionice prema sljedećem rasporedu:

SUBOTA 18.05.
10:00-12:00 Budi jak, vježbaj mozak
14:00-16:00 Mirisnog sapuna šapa puna
16:00-18:00 Nešto novo ima, zubić se klima

NEDJELJA 19.05.
14:00-16:00 Sladak kao šećer
16:00-18.00 Uho, grlo, nos- u čemu je štos

mšm/miss7mama

Foto: Bolnica za medvjediće – Zagreb