/BROJ TRUDNOĆA NAGLO PORASTAO – Očekuje se mali ‘baby boom’ oko Božića

BROJ TRUDNOĆA NAGLO PORASTAO – Očekuje se mali ‘baby boom’ oko Božića

Uz pandemiju korona virusa i ograničenje kretanja stanovništva, objavljene su i prve stručne studije o utjecaju izolacije na natalitet širom svijeta. Osječanima, čini se, za povećanje nataliteta nisu trebale nikakve studije, nego tek malo opuštanja od užurbane svakodnevice, više boravka u vlastitom domu, piše Glas Slavonije.

Samo četiri tjedna nakon strogih epidemioloških mjera većina osječkih ginekologa ima dobre vijesti: broj trudnica u Osijeku proteklih je dana iznimno porastao.

Prvi je to za Glas Slavonije potvrdio dr. Mićo Rosso, vlasnik privatne Poliklinike Rosso.

“Ono što se ovih dana najviše uočava u našoj ginekološkoj ambulanti jako je mnogo pozitivnih testova na trudnoću. Riječ je o ženama koje su u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće i dolaze na UZV procjenu trudnoće. Ono što mi je iznimno drago je i da su sve trudnoće pravilne, što je iznimno dobro. Zasigurno možemo reći da je posljednjih dana tri puta više trudnica negoli je uobičajeno i svi su jako sretni zbog tih trudnoća. Stoga možemo očekivati ‘baby boom‘’u prosincu, za Božić”, kaže dr. Rosso.

Isto je potvrdila i dr. Mandica Galović iz privatne ginekološke ordinacije Galović.

“O kolikom je porastu trudnoća riječ dovoljno govori to da mi dnevno otvaramo bar dvije nove trudničke knjižice. Trudnice su svih dobi, a zanimljivo je i da je mnogo trudnoća kod starijih žena i svi su oduševljeni svojim budućim prinovama. Da to nije pojava samo u ambulanti ili dvije, svjedoče mi i moje kolegice iz drugih ambulanti, koje potvrđuju istu situaciju. Stoga je uistinu ova epidemija rezultirala i nečim jako lijepim”, zaključuje dr. Galović.

Hrvatski demografi su, međutim, oprezni u najavama povećanja nataliteta kao mogućeg ishoda ove krize.

“Za koji mjesec moći ćemo vidjeti koliko je ovo razdoblje utjecalo na mogući pad nataliteta s obzirom na socijalnu distancu, tjeskobu, strah, neizvjesnost za budućnost, radno mjesto, otkaze, osobno i javno zdravlje, s obzirom na to da se za korona virus cjepivo još traži… Demografski gledano, nama je to važniji podatak – je li pandemija, s obzirom na medicinske, psihološke i druge razloge, ostavila traga na natalitetu”, kaže Dražen Živić, demograf s Instituta Ivo Pilar u Vukovaru.

mšm/glas slavonije

Foto: Pixabay