/‘ČAROLIJA BOŽIĆA’ Ovih 10 prekrasnih dječjih imena nose duh blagdana, a imaju i posebna značenja

‘ČAROLIJA BOŽIĆA’ Ovih 10 prekrasnih dječjih imena nose duh blagdana, a imaju i posebna značenja

Prosinac je mjesec u kojem se svi raduju. Obilježavaju ga obiteljska druženja, slavljenje Božića, darivanje i svjetlucave lampice. Jedan od načina da zadržimo čaroliju blagdana jest da djetetu damo ime koje u sebi nosi duh Božića.

To je posebno vrijeme u godini za svakog kršćanina, jer se slavi rođenje Isusa Krista. Deset prelijepih imena koja u sebi nose duh božićnih blagdana i njihova značenja donosi miss7mama.24sata.

1. Nikola (narod pobjeđuje)

Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih kršćanskih svetaca koji je činio puno dobrih djela. Rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji i već kao dijete činio je dobra djela i darivao siromašne. Tijekom cijelog života borio se protiv nepravde i promicao ljubav prema bližnjima.

2. Lucija (svjetlost)

Sveta Lucija od Sirakuze kršćanka je koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je ratara, slijepih (duhovno i fizičkih, krojača i kovača. Sadnja pšenice 13. prosinca na dan sv. Lucije je najpoznatiji i najrašireniji običaj u našim krajevima. 

3. Stela (zvijezda)

Ime je latinskog porijekla i dolazi od riječi stella što znači zvijezda. Lijepo ime za vašu malu zvijezdu, ali i na vrh božićnog drvca ide zvijezda.

4. Marija (od Boga ljubljena)

Biblijsko ime koje nosi nekoliko žena, najčasnija je među njima Isusova majka. Kršćani je najčešće zovu Blažena Djevica Marija, no i dalje se raspravlja o točnom značenju imena. Često se koristi objašnjenje da dolazi od hebrejskog imena Mirjam – od Boga ljubljena. 

5. Josip (Bog je povećao)

Prvi put se spominje u Starom zavjetu. Također, to je ime Marijinog muža. Danas je jako rašireno u cijelom svijetu, ali u Europi se počelo širiti jako kasno, tek u 18. stoljeću. Dolazi od grčke riječi Ioseph koja je preuzeta iz hebrejskog Yosef i znači Bog je povećao. To je jedno od najčešćih imena u Hrvatskoj. 

6. Stjepan (vijenac, kruna)

Dolazi od grčke riječi stephanos što znači vijenac, kruna. Onaj koji je okrunjen, ovjenčan. Prema Bibliji, nakon Isusove smrti, Stjepanovo otvoreno propovijedanje Isusova nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. Sveti Stjepan slavi se 26. prosinca.

7. Gabrijel (Bog je moja snaga)

Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

8. Klara (svjetla, slavna)

Sv. Klara iz 13. stoljeća, osnivačica je ženskog reda klarisa, sestara franjevki u talijanskom gradu Asizu. Ime je latinskog porijekla, a i u Hrvatskoj je dosta često ime.

9. Kristijan Podrijetlo ovog imena je latinsko i dolazi od riječi christianus što znači kršćanin, kršćanka.

10. Gašpar (čuvar blaga, rizničar)

Jedan od tri Sveta kralja iz Biblije koji su se došli pokloniti novorođenčetu Isusu. Uz njega su se Isusu došli pokloniti Baltazar i Melkior te mu donijeli poklone. Ime Gašpar dolazi od perzijske riječi kaspar.

mšm/miss7mama.24sata

Foto: Pixabay, ilustracija