/CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori daruju osmijehe za Božić; Gabrijela: Svaki put kad vas vidim srce mi se smije!

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori daruju osmijehe za Božić; Gabrijela: Svaki put kad vas vidim srce mi se smije!

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori oglasili su se povodom blagdana. U blagdanskom ozračju nasmijavat će mališane u redovnim vizitama u bolnicama KBC„ Rebro“, KBC „Sestre milosrdnice“, Vinogradska bolnica u Zagrebu te u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, ali i u KBC-u „Firule“ u Splitu. Na Badnjak ujutro su u redovnoj posjeti u domu „Medveščak“, a na Staru godinu u 10 sati doktorica Maštalić i doktorica Krafnica stižu u dom „Dubrava“. Blagdanski osmijeh nosit će i u domove za djecu. Na božićnom posjetu domu „Klasje“ 26. prosinca u 10 sati na adresi Ružina 32 u Osijeku prisutne će nasmijati doktor Žbunj i doktor Ćebo“, stoji u njihovoj najavi u srijedu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U proteklih godinu dana bili smo redovno, u prosjeku dva puta tjedno, na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji i pružali smo psiho-socijalnu pomoć djeci, mladima i starima. I za blagdane nosimo osmijehe stoga smo na Badnjak, 24. prosinca u kontejnerskom naselju „Sobe Sisak“ u 10 sati, a u 12 sati u kontejnerskom naselju „HEP“. Atmosferu ćemo podići i na 29. prosinac gdje će naš crvenonosni glazbeni sastav „Ni neki bend“ zasvirati u Topuskom gdje su privremeno smješteni korisnici iz „Doma za starije i nemoćne Sisak“. Mi smo i na Staru godinu 31. prosinca tamo da zagrijemo vaša srca u obilasku kontejnerskog naselja gdje smo najpotrebniji.

U protekloj dekadi koliko pružamo pomoć humorom u zdravstvu, donijeli smo više od 210. 000 osmijeha! I jedan od tih osmijeha ostao je za cijeli život u srcu sada već odrasle Gabrijele koja je nekada bila djevojčica u bolničkom krevetu koju su nasmijali klaundoktorskim trikovima:

„Kao djevojčica puno sam vremena provela u bolnici. Bilo je svega, i uspona i

padova, i tuge i sreće. Dani su prolazili, ali nikad neću zaboraviti utorke koje sam

nestrpljivo čekala. Zbog klaunova, dakako. Nekad sam čekala na hodniku, a nekad,

kad nisam mogla hodati, dolazili biste u moju sobu. Ne mogu nabrojati koliko sam

crvenih nosića dobila i čuvala ih jer su mi uvijek izmamili osmijeh. Danas imam 18

godina, ali svaki put kad vas vidim, srce mi se smije. Hvala vam za svaki crveni nos

i osmijeh. Tako pomažete svijetu“, priča je to, danas već odrasle djevojke Gabrijele koja nam se javila putem društvenih mreža.

Jednom darovan osmijeh može ostati u ljudima dugo i uistinu učiniti promjenu za cijeli život.

Mi ne odustajemo od osmijeha i širimo našu misiju pa pozivamo sve zainteresirane koji su talentirani u izvedbenim umjetnostima ili žele naučiti nešto više te postati dio našeg tima, da dođu na audiciju u Split i Zagreb. Napominjemo da se traže klaundoktori i za naš tim u Osijeku!

Audicija će se održati u Zagrebu, 20. siječnja i 21. siječnja, 2022 godine. Audicija će se održati u Centru za kulturu i informacije Maksimir, ulica Laloslava Švarca broj 18. Nakon prvog dana svi kandidati će biti obaviješteni jesu li prošli u drugi krug.

Svaki kandidat prije audicije treba poslati prijavu (info@crveninosovi.hr) najkasnije do 15.1.2022. godine koja treba sadržavati životopis na engleskom jeziku (naglasak na umjetničkom iskustvu) i sliku kandidata.

Prije audicije će umjetnički direktor Nikola Dabac sa svakim kandidatom imati kratki razgovor. Svaki kandidat također treba pripremiti kratku 5-10 minutnu klaunsku točku koju će prezentirati na audiciji a pritom valja razmisliti i o kostimu, šminki, te vještinama…

Svi naši programi odvijaju se prema preporučenim epidemiološkim mjerama te se klaunovidoktori uvijek pridržavaju svih zdravstvenih preporuka Ministarstva zdravstva.

Trenutno sudjelujemo u međunarodnom projektu ClowNexus, klaun nas povezuje, koji ima za cilj proširiti mogućnosti umjetnosti klauna da obuhvati starije osobe s demencijom i djecu s poremećajem iz autističnog spektra. ClowNexus je dio europskog projekta, koji nas veseli jer ćemo se baviti temom demencije sljedeće tri godine te proširiti svoje umjetničko djelovanje u pružanju podrške najosjetljivijim skupinama u društvu. Svi imaju temeljno pravo na kulturne i umjetničke aktivnosti te pozitivno djelovanje umjetnosti na dobrobit spomenutih skupina. Projekt se provodi uz potporu programa Europske unije „Kreativna Europa“. Više informacija o ovom projektu možete pročitati na našoj web stranici.

Promociji umjetničkog programa ClowNexusa posvećenog starijim i nemoćnim osobama pridružila su se poznata manekenska lica s međunarodnim karijerama u trećoj životnoj dobi: Zvona Vuckovic i Mišo Mihočević. Kojima od srca zahvaljujemo na angažmanu kojim su pomogli ovaj projekt zbog nemogućnosti fotografiranja osoba oboljelih od demencije. Tako su se svojim radom pridružili ovome projektu i podržali naš cilj u pružanju psiho-socijalne podrške kroz umjetnost i smijeh, te radost koju želimo podijeliti s najosjetljivijim društvenim skupinama”, priopćili su CRVENI NOSOVI klaunovidoktori.

mšm

Foto: Deyan Barić