/‘ČUDO IZ SLAVONIJE’ Najmanja beba u Hrvatskoj rođena je sa samo 414 grama i prava je mala mrgudica

‘ČUDO IZ SLAVONIJE’ Najmanja beba u Hrvatskoj rođena je sa samo 414 grama i prava je mala mrgudica

Ona je najmanja hrvatska beba i najveće hrvatsko čudo. Zove se Elena, a kada je došla na svijet mogla je stati u majčin dlan. Prava mala mrgudica, kako kaže njezina mama, bila je dugačka svega 24 centimetara, a u utorak je napustila osječku bolnicu gotovo pet puta teža, izvještava RTL.

Najmanja beba u Hrvatskoj, Elena, rodila se s 414 grama. 

“Odmah po porodu je doktor rekao da je najmanja. Kasnije smo to provjerili i ispalo je da stvarno jeste. Elena je mrgudava. Jako je veliki borac. Svašta je prošla. Da nije takva, ne bi bila tu s nama danas”, rekla je njezina majka Marija.

Da je pravi borac, svjedoče i medicinske sestre s odjela. Rodila se s tek 24 centimetra. 

“Ne možemo nikome predočiti, kad pričamo o tim bebicama, svi se zamisle. Nije to komad kruha, zamislite si olovku flomaster, te dužine. To su zaista male male bebice. Njihov cijeli dlan je kao vaš komadić prstića. Toliki je njihov dlan”, rekla je medicinska sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek Tajana Vakanjac.

Iza nje je dugih 112 bolničkih dana

Provela je 36 dana na respiratoru, ali bez ijedne operacije. Prvo je dijete u obitelji. Zbog korona virusa, tata je Elenu mogao vidjeti tek na sat vremena.

“Sve mi je ovo bilo teško, što ona nije s nama. Malo je viđamo. Falila nam je. Jako sam uzbuđen, jedva čekam da iziđemo odavde da ne viđamo bolnicu više”, rekao je tata Marijan. Elena je rođena je u svibnju, u 27. tjednu trudnoće.

“Taj strah i neizvjesnost. Nismo znali kako će sve biti, ali smo nekako vjerovali i znali da će sve biti dobro”, rekla je Marija.

Iza cijele priče je tim ljudi. Anamarija je na odjelu punih 26 godina. Kaže, Elena je posebna. 

“Bili smo svi uzbuđeni jer smo dobili dijete s najmanjom kilažom. Sve sestre s ovog odjela su se trudile da daju svoj maksimum i ponosna sam na njih Elena ide van. Jako veliki stres je bio jer se uvijek bojite što će vas sutra dočekati. To je veliki stres”, kazala je glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Osijek Anamarija Brož.

Iza Elene je 112 dugih bolničkih dana. U utorak je ova mala Osječanka izišla iz bolnice i otišla kući. Pratit će je najmanje još godinu dana, ali vjerojatno i duže u KBC-u Osijek.

Fotografije preslatke bebice i malenog borca pogledajte OVDJE.

bl/RTL

Foto: Unsplash