/Čudo od djeteta: Kući ide najmanja beba na svijetu -preživjela sa samo 250 grama!

Čudo od djeteta: Kući ide najmanja beba na svijetu -preživjela sa samo 250 grama!

Beba koja se rodila s najmanjom porođajnom težinom nakon petomjesečnog boravka u bolnici konačno ide kući. Saybie se rodila u 23. tjednu trudnoće sa samo 250 grama, a otpustili su je iz bolnice s težinom od 2,7 kilograma. Američki liječnici u bolnici Sharp Mary Birch u San Diegu u Kaliforniji s veseljem su ispratili junakinju odjela neonatologije. Riječ je o najmanjem novorođenčetu u svijetu koje je preživjelo, ali i prošlo bez komplikacija.

Majka novorođenčeta koja želi ostati anonimna rekla je kako se osjećala nelagodno tijekom zadnjeg tjedna trudnoće, no mislila je da to normalno. Javila se u bolnicu na pregled i tamo su joj rekli da ima preeklampsiju, trudničku komplikaciju koju karakterizira visoki krvni tlak te da je hitno moraju poroditi carskim rezom, piše Miss7mama.

“Govorila sam im da malena neće preživjeti, da sam trudna samo 23 tjedna. Bio je to najstrašniji dan u mom životu”, kazala je u videu za Sharp Healthcare. Medicinski voditelj neonatološkog centra bolnice kazao je da su njegovi kolege ostali zatečeni kad su porodili malenu, jer je djevojčica bila sitnija nego što su očekivali.

“Srce joj je snažno lupalo, imala je više od 100 otkucaja u minuti, a uspjeli smo joj staviti i cjevčicu za disanje. Pokušali smo je izvagati, ali bila je toliko lagana da vaga nije radila. Tek smo poslije otkrili da ne registrira težinu nižu od 300 grama”, pojasnio je dr. Paul Wozniak.

Naši specijalisti slažu se kako su kolege u SAD-u odradili vrlo težak i riskantan zahvat.

“Medicinski gledano je to čudo. Preeklampsija je poremećaj krvnih žila trudnice koji vodi do poremećaja opskrbe krvožilja u posteljici i time prekida dotoka hranjivih tvari za plod. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji definicija granice preživljavanja nedonoščadi je tjelesna težina od najmanje 500 grama te starosna dob od 22 tjedna gestacije. Ova curica je to nadmašila i daleko je ispod granice”, objasnio je poznati zagrebački neonatolog prof. Milan Stanojević.

Prema podacima američkih udruga za skrb o nedonoščadi, Saybie je najmanje novorođenče u svijetu koje je preživjelo. Prije nje je 2015. godine dječak u Njemačkoj preživio nakon što je na porodu imao težinu od 252 grama. Najmanja beba rođena u Hrvatskoj je djevojčica koja je pri porodu težila 410 grama. Iako su takva djeca pravi borci i mali heroji, postoji velika opasnost od brojnih zdravstvenih teškoća koje ih zbog preranog poroda mogu pratiti tijekom čitavog života.

No u bolnici u San Diegu tvrde da malena nije imala komplikacija poput slabe srčane funkcije ili moždanog krvarenja. Priznaju tek da je tijekom prvog tjedna života bila teško bolesna, ali nisu specificirali.

“Jako je sretna što nije imala krvarenje u mozgu ni infekciju, jer tada ne bi preživjela. Došao je njezin otac i pitao hoće li preživjeti. Govorili smo mu da je ona u začuđujuće dobrom stanju, ali vidjet ćemo kako će napredovati”, kazali su u bolnici.

Da je riječ o pravom malom čudu, posvjedočio je i dr. Wozniak.

“Kada sam bio na specijalizaciji nismo se ni trudili oživljavati djecu rođenu prije 28. tjedna. No tehnologija se promijenila. Ovo je bilo čudo, kombinacija umješnosti i sreće. Ne može svaka beba preživjeti ovo, a kamoli preživjeti bez komplikacija”, poručio je za kraj.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija