/‘DAN PALČIĆA’ Prijevremeno rođena djeca pravi su mali veliki borci, a u Hrvatskoj ih se rodi 3.000 godišnje

‘DAN PALČIĆA’ Prijevremeno rođena djeca pravi su mali veliki borci, a u Hrvatskoj ih se rodi 3.000 godišnje

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece obilježava se 17. studenog. Inicirala ga je Europska zaklada za brigu o novorođenčadi prije 13 godina. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 3.000 novorođenčadi prije vremena. Veliki je postotak onih koji zbog posljedičnih komplikacija umru u prvom tjednu života, iako su danas medicinske spoznaje i pristup Palčićima sve bolji, kao i razmjena iskustava zahvaljujući simbiozi udruga i struke.

Prema definiciji, prijevremeno rođeno dijete je ono koje se rodi prije navršenog 37. tjedna trudnoće.

“Riječ je o jednoj vrlo heterogenoj skupini pacijenata gdje komplikacije uslijed prijevremenog rođenja izrazito ovise o tome koliko je ranije dijete rođeno. Pa tako govorimo o kasnoj nedonoščadi, znači oni koji su rođeni između navršenih 34 i 37 tjedana; umjereno nezreloj, onoj koja se rodi između 28. i 34. tjedna, i izrazito nezreloj nedonoščadi, onoj koja se rodi između 22. i 28. tjedna trudnoće”, kaže za HRT doc.dr.sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju KBC Zagreb. 

Nezrelost dišnog, probavnog, imunološkog i središnjeg živčanog sustava čini nedonoščad iznimno ranjivom skupinom za koju je potrebna intenzivna skrb.

“Ono čega se mi kao profesionalci najviše bojimo, ali i roditelji od čega najviše strepe, zapravo su oštećenja mozga kao jednog vrlo nježnog organa koji je osobito vulnerabilan na različite nepovoljne okolnosti razvoja kako prije poroda, tako i poslije poroda. Tako da zapravo oštećenja mozga u nedonoščadi su nešto što je stalna strepnja i zapravo određuju u konačnici kvalitetu života takve djece”.

Docentica Starčević naglašava kako briga za prijevremeno rođeno dijete ne prestaje odlaskom iz rodilišta. Ona traje i dalje u okružju obitelji. Upravo za tu vrstu skrbi od vitalnog je značaja Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ za koju možemo reći da je produžena ruka liječnika neonatologa.

“Mi smo roditelji koji smo roditelji palčića. Oni koji su nas doživjeli kao produženu ruku, ja bih rekla dobro surađujemo i shvatili su zapravo koja je naša uloga u svemu tome jer napominjem i ovom prilikom da u situaciji nakon prijevremenog poroda i mi roditelji smo pacijenti na izvjestan način i treba nam pomoć. A tko će nam bolje pomoći od roditelja koji je i sam tu priču već prošao”, govori predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići” Željka Vučko

Poručila je da su u ovih znači 11 godina od osnutka uspjeli osvijestiti hrvatsku javnost o problematici prijevremeno rođene djece.

“Uspjeli smo napraviti mnogo i za medicinsko osoblje koje radi s našom djecom i za budućnost svih naših palčića. Da smo spasili samo jedan život, napravili smo puno”, poručila je Vučko.

mšm/hrt.hr

Foto: Pixabay, ilustracija