/‘DAN SJEĆANJA: JOŠ JEDNA TUŽNA PRIČA IZ VUKOVARA’ Obitelj krenula u proboj uoči pada grada; otac i maloljetni sin ubijeni u kukuruzištu

‘DAN SJEĆANJA: JOŠ JEDNA TUŽNA PRIČA IZ VUKOVARA’ Obitelj krenula u proboj uoči pada grada; otac i maloljetni sin ubijeni u kukuruzištu

Gotovo da nema vukovarske obitelji koju nije pogodila tragedija. Obitelj Černok krenula je u proboj dvije noći uoči pada Vukovara. Spas su našle samo majka i kći. Četrnaestogodišnji sin Igor je ubijen. Njegovo tijelo pronađeno je nakon osam godina. Za ocem se još traga.

Bezbrižan život četveročlane obitelji Černok te jeseni 1991. zamijenio je ratni vihor. Pod tutnjavom granata obiteljski dom zamijenili su skloništem i bojištem. “Pred kraj mi je muž rekao da više nema municije, da nema oružja, da ćemo morati ići u proboj ili ćemo se predati”, rekla je Marija Černok za HRT.

Odlučili su krenuti u proboj. Dvije noći hodali su tražeći spas. Bilo ih je 40. Bilo je hladno, padala je kiša. Hodali su po mraku i gazili rijeku tri puta. Zbog ranjenika kojemu je trebala pomoć, otac Ivan i četrnaestogodišnji Igor otišli su na začelje kolone. Bio je to rastanak. “Sjećam se da je tata tada otišao. Ništa, nije ni pozdravio se, nije ništa ni rekao”, priča Ivana Černok Žgela.

Igorovo tijelo pronađeno osam godina kasnije, oca još nisu pronašli

Tog 18. studenog su ih okružili u kukuruzištu. Otac i sin su ubijeni. Tijelo oca Ivana još nije pronađeno dok je tijelo sina Igora pronađeno 1999. godine. Ubijen je hladnim oružjem. 

Njegovo tijelo pronađeno je kod Marinaca u kanalu skupa s još dvije muške osobe, bez glave. Majka Marija pretpostavlja da su druga dva muškarca bili branitelji. 

Sestru Ivanu bol zbog rata razdire i danas, a svojeg brata vidi u svojem sinu.

“Igor je samozatajan bio, takav je i moj Mateo. Dobar je, takav je i moj Igor bio. Brinuo se jako puno za mene, tako se brinuo i moj Mateo za sestru svoju”, ispričala je za HRT. 

U Zagrebu žive u ulici Blage Zadre, a u Vukovar idu na grob Igoru. Voljeli bi da mogu i Ivanu čije tijelo još nije pronađeno.

bl

Foto: Pixabay