/Demografska strategija: Puna plaća za cijeli porodiljni, 10 slobodnih dana za očeve

Demografska strategija: Puna plaća za cijeli porodiljni, 10 slobodnih dana za očeve

Od sljedeće godine roditeljske naknade i tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta trebale bi biti izjednačene s punom plaćom roditelja, a očevi bi nakon rođenja djeteta trebali dobiti pravo na deset slobodnih dana plaćenih u visini pune plaće

Glavne su to mjere koje, kako neslužbeno donosi Jutarnji list u izdanju od subote, donosi Nacionalna demografska strategija revitalizacije Republike Hrvatske. Dokument bi trebao biti upućen u javnu raspravu tijekom proljeća.

Prva na popisu mjera je, kako doznaju, delimitiranje roditeljskih naknada, koja bi trebala stupiti na snagu 2020. godine. Ta je mjera bila među glavnim HDZ-ovim predizbornim obećanjima, a resorna ministrica Nada Murganić stalno je ponavljala da će je provesti do kraja mandata.

Uz prvu mjeru, problematičan je i trošak druge mjere koju Vlada namjerava uvesti navodno već od sljedeće godine, a to je očev dopust.

Mjera je, također, vrlo visoko među prioritetima u Strategiji jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU koja uopće nema izrijekom propisan očev dopust.

No stručnjak s kojim je Jutarnji razgovarao, a koji nije imenovan, pita se koliko će sve spomenute mjere koštati. Povećanje naknade s 2600 na 4000 kuna koštalo je oko 350 milijuna kuna na godišnjoj razini, a potpuno ukidanje limita moglo bi, prema nekim grubim procjenama, koštati još toliko.

mšm/jutarnji

Foto: Pixabay