/Dirljva poruka majke (19): Rekli su mi da život ovdje staje. Zapravo, jedan novi je počeo…

Dirljva poruka majke (19): Rekli su mi da život ovdje staje. Zapravo, jedan novi je počeo…

Tena Božanović zatrudnjela je s 18 godina i s 19 rodila sina Matu koji sada ima pet mjeseci. Napisala je iskren tekst o tome kako društvo danas vidi mlade mame.

Njezin tekst koji je objavila na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti.

“Gospođo, shvaćam, Vi ste rodili s 37 godina svoje prvo, ali to ne znači da moje možete nazivati greškom. To sam ja, mama od devetnaest godina. Bez šminke, s podočnjacima jer se Mate cijelu prošlu noć budio. Svejedno, meni najdraža slika. A ovo je moj tekst.

Rekli su mi da život ovdje staje. Zapravo, jedan novi je počeo. Još prije devet mjeseci njegovo malo srce je počelo kucati. Malo srce koje sam formirala ispod svog. Nas dvoje smo danima zajedno disali, jeli i spavali dok su oni buljili u moj trbuh. Kao da nikad nisu vidjeli 3800 grama ljubavi na jednom mjestu. Rekli su mi da ga se “riješim”. Znam, zvuči ružno, ali Mate ih nije čuo jer je osluškivao otkucaje moga srca. Često bih mu pjevala pjesmice da zapamti moj glas koji će ga voditi kroz život. One su svojim nasilnim dečkima pjevale narodnjake dok su im oni psovali, istovremeno se odmičući od mene kao svoje prijateljice, jer – ja sam loš uzor. Majka moga prijatelja jednom prilikom mi je rekla da joj je “baš žao” što sam trudna, a nije me pitala veseli li to možda mene pa je njeno mišljenje tu nebitno?

Nekoliko njih poslije je pitalo kako sam, možda reda radi, a možda su tražili potvrdu da su oni na pravom putu. “Pravi put” ne postoji, on je za svakog individualan jer svakome nešto drugo predstavlja sreću. Sutra, ti ćeš se smijati uz novi hit, a ja uz osmijeh svog sina i to je u redu.

Ja ne govorim tebi da ideš mojim putem, niti da se odrekneš cigarete i svakodnevne kave s prijateljicama. Zato te molim, da ti ne govoriš meni da se odreknem svog djeteta, jer su to riječi koje si napamet naučila. Naučila si da se moraš čuditi i buljiti u moj trbuh jer uz njega vidiš moje mlado lice, ali nisi naučila da je to ružno i da tvoj pogled meni stvara nelagodu. Tvoja majka je tebe rodila s 34 i pol godine, ali tvoj nepristojan pogled i glupi komentari govore da te ono osnovno nije naučila. Gospođo, shvaćam, Vi ste rodili s 37 godina svoje prvo, ali to ne znači da moje možete nazivati greškom. Striček, nema potrebe da mi pričate o zaštiti jer tu temu znamo svi napamet. I zašto Vas zanima jel’ se dogodilo slučajno, ako ja s osmijehom brojim dane do poroda?

Teta u dućanu, da, to je tata od bebe sa mnom, prestanite se čuditi što ima dvadeset godina. Da, veselimo se i zajedno ćemo podizati dijete, ali zašto to Vas zanima? Počnite od sebe i ne izgovarajte riječi koje sami ne bi voljeli čuti. Radi se o novom životu koji je devet mjeseci rastao u meni. S njim je raslo moje iščekivanje i radost i pred nama je puno zajedničkih godina. Ne sklanjajte moj osmijeh i ne očekujte da gledam u pod jer različito definiramo sreću. Ne osuđujte ako za bolje ne znate. Stvarajte svoju sreću umjesto da rušite tuđu.”

Teninu objavu pogledajte na njezinom Instagramu.

mšm

Foto: Instagram