/‘DJEČAK I TIGAR’ Obiteljski film o prijateljstvu iz kojeg saznajemo o stranim običajima na drugom kraju svijeta!

‘DJEČAK I TIGAR’ Obiteljski film o prijateljstvu iz kojeg saznajemo o stranim običajima na drugom kraju svijeta!

“Dječak i tigar” koji je stigao u hrvatska kina odličan je film za djecu školskog uzrasta i za preporuku je učiteljima za školske projekcije u kinu.

Iako je talijanske produkcije, film je na engleskom jeziku s hrvatskim podnaslovima. Nije tipičan hollywoodski – laganog je tempa, nema lošeg rječnika, seksualnih tema, nasilja… što je sve teže naći kod filmova za djecu. Također, pruža nenametljiv uvid u nama strane kulture i običaje, što je dobar povod roditeljima za razgovor s djecom o drukčijim pogledima na život u drugim dijelovima svijeta.

Radnja se odvija u Nepalu u dolinama Himalaja, gdje dječak siroče spašava mladunče tigra od lovokradica. Očekuje ga putovanje do samostana poznatog kao Tigrovo gnijezdo. Na putu upoznaje niz srdačnih ljudi koji mu nesebično pomažu, ali i razvija neobično prijateljstvo s drugim siročićem – bengalskim tigrićem.

Nepal je inače znan kao habitat bengalskog tigra, gotovo istrijebljene vrste od koje je ostalo svega nekoliko tisuća na svijetu. Za to nisu odgovorne prirodne nedaće, nego – čovjek. Dakle, još jedna tema za razgovor s djecom.  

Film je namijenjen djeci starijoj od 7 godina, no svidjet će se i roditeljima. Ovo je odličan film za djecu školskog uzrasta, no i roditeljima može dobro doći kao odmak od standardnih hollywoodskih filmova.

Postoji samo nekoliko nasilnih prizora, ali se ne prikazuju izravno, a to su ubojstvo tigrove majke i smrt lovokradice.

U filmu nema zastrašujućih prizora. Samo nekoliko navedenih neprikazanih prizora, ali tu je i tema potresa koja bi mogla uznemiriti osjetljiviju djecu, pa je dobro da roditelji s njima o tome porazgovaraju i možda pogledaju zajedno edukativni filmić koji će djeci na njima zanimljiv način objasniti što je potres.

Rječnik je primjeren za djecu, a temo je lagan. U filmu nema seksualnih aluzija.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Tihoni Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska