/Djevojčica s Down sindromom upisala srednju školu!

Djevojčica s Down sindromom upisala srednju školu!

Korina Radman bila je prva djevojčice s Down sindromom koja je upisana u redovnu osnovnu školu u Zadru, a sada će biti i prva djevojčica u Zadru s Down sindromom koja će na jesen krenuti u srednju školu.

“Jako sam sretna i jedva čekam početi učiti, pogotovo hrvatski i matematiku, te predmete najviše volim. Veseli me i stvaranje novih prijateljstava, a osim što ću i dalje biti u dramskoj grupi plesati u Zadarskom plesnom ansamblu, trenirat ću i u nogometnom klubu ZARA”, govori Korina za Zadarski list.

Njezina majka Tanja Radman, ujedno i tajnica Udruge za Down sindrom Zadarske županije, puna je ponosa i sreće. Sav trud i rad se isplatio, ali najveća joj je nagrada osmijeh njezine Korine.

“Iza svega stoji jedan velik rad. Nije to bilo samo upisati dijete u školu i neka ide kako ide. Od kada je krenula u školu, i ja i svi iz udruge nismo prestali raditi s njom”, kazala je dodavši kako su udrugu osnovali upravo zato što za djecu s Down sindromom do tada nije bilo ničega. Nisu nigdje bili uključeni niti su imali pravo igdje ući.

Kada su osnovali udrugu, odmah su počeli tražiti metode učenja i doveli stručnjake iz SAD-a, Slovenije, od logopeda nadalje.

“Zaista smo čuda napravili. S druge strane, i sama Korina je bila spremna. Krenula je u 1. razred osnovne škole i znala je sva slova i prva četiri razreda protekla su nevjerojatno glatko (uz naravno velik rad). Bila je presretna”, priča majka Tanja.

“Rekli su mi da je stavim u ustanovu”

U Zadru su zaživjele posebne metode učenja u radu s djecom s Down sindromom, a sve zahvaljujući Udruzi za Down sindrom Zadarske županije. Tako će, za koju godinu skupina od desetak djece s Down sindromom krenuti u osnovnu školu.

“U ovom trenutku u redovnim osnovnim školama diljem Zadra i Županije imamo šest učenika i velike su šanse da će svi oni upisati i srednju školu”, govori Tanja, dodajući da se njezina Korina upisala u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića, smjer pomoćni cvjećar, gdje je prekrasno primljena.

Majka se za kraj prisjetila početka kada je rodila Korinu, prije 15 godina, i situacije koja je za roditelje bila užasno teška.

“Sjećam se kada sam je rodila i kada su mi rekli kako neće moći ništa te da je stavim u ustanovu. To su rekli i ostalima u istoj situaciji. A pogledajte gdje smo došli nakon samo 15 godina”, zaključila je presretna majka.

mšm/zadarskilist