/DOBRA VIJEST – Povećavaju se porodiljne naknade za drugih 6 mjeseci, i to od 1. travnja!

DOBRA VIJEST – Povećavaju se porodiljne naknade za drugih 6 mjeseci, i to od 1. travnja!

Do 3. prosinca u javnoj će raspravi biti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci, objavilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade. Iznos rodiljnih naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje trenutno je limitiran na 3.991 kunu, dok će od 1. travnja iduće godine iznositi 5.654 kune.

Naknada za prvi dio, tzv. rodiljni dopust nije limitirana, odnosno isplaćuje se iznos plaće koju su majka ili otac prije primali, dok je naknada za roditeljski dopust, koji traje od 6. mjeseca djetetovog života, i dalje limitiran. Od travnja iduće godine taj će limitirani iznos ipak biti veći za 1.663 kune.

Devet, a ne 12 mjeseci staža

Ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno. Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno prethodno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci prethodnog staža.

Također, omogućava se da korisnik prava na roditeljsku poštedu od rada može prekinuti korištenje tog prava radi zaposlenja ili samozaposlenja te prenijeti to pravo drugom roditelju – da koristi preostali dio neiskorištenog prava na roditeljsku poštedu od rada.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, procjenjuje se da će izmijenjeni zakon od 1. travnja iduće godine državu koštati 160,6 milijuna kuna više nego dosad, u 2021. godini 214 milijuna kuna više, koliko i u 2022. godini. Pravo na veću roditeljsku naknadu obuhvatit će između 60 i 65 posto korisnika naknada.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija