/‘DOBRO JE ZNATI’ Kako smiriti dijete bez upotrebe ekrana? Ove tehnike provjereno pomažu

‘DOBRO JE ZNATI’ Kako smiriti dijete bez upotrebe ekrana? Ove tehnike provjereno pomažu

Vrlo često su mobitel i televizor glavni saveznici roditeljima kada je riječ o brzom i učinkovitom smirivanju uplakanog i uznemirenog djeteta. Zašto je to loša ideja nije potrebno posebno objašnjavati, a nekoliko je prihvatljivih i učinkovitih metoda koje vam uvelike mogu pomoći.

Budite ogledalo

Evo tehnike kojom ćete spriječiti da mala nelagoda eskalira u pravi napad plača ili vrištanja. Kada dijete podijeli frustraciju, parafrazirajte to. Pretpostavimo da viče: “Profesor matematike nam je dao toliko zadaće!” Umjesto da kažete “Aha” ili “Stvarno,” odgovorite s “Večeras je puno matematike na rasporedu!” Nastavite s pojačivačem samopouzdanja, poput: “Stvarno si dobar u rješavanju matematičkih problema. I sviđa mi se način na koji pokušavaš riješiti kada problemi postanu teži. Bit ću tu da ti pomognem ako zapneš.”

Ova strategija pokazuje da ste prepoznali frustracije svog djeteta, tako da se ono neće morati još više uzrujati ili ljutiti kako bi privuklo vašu pozornost, piše Direktno.hr.

Igra mozga

Sljedeći put kad vaše dijete toliko jeca da čak i ne mislite da može čuti što govorite, privucite njegovu pozornost tako što ćete učiniti nešto neočekivano. Ugasite svjetla, skačite gore-dolje ili šapćite. Sada kada vaše dijete sluša, zamolite ga da navede pet stvari koje su plave ili tri stvari koje sada mogu dodirnuti. To će mu pomoći da se prebaci s korištenja emocionalnog dijela mozga na logično područje i počet će se smirivati.

Dajte im novi način zagrljaja

Zagrljaji roditelja su najbolji. Ali, ako se vaše dijete počne osjećati tužno ili tjeskobno kad niste s njim – bilo da je u predškolskoj ustanovi ili je usred noći, možda bi se moglo umiriti zagrljajem “leptira“.

Zamolite svoje dijete da se nekoliko puta pretvara da puše svjećice. Zatim neka prekriže ruke ispred prsa kao da se grle, s vrhovima prstiju ispod ključnih kostiju i usmjerenih prema vratu. Pomozite im da spoje svoje palčeve kako bi napravili tijelo leptira. Zatim neka zatvore oči i lepršaju prstima, polako lupkaju, naizmjenično desno na lijevo šest do osam puta – dok sporo dišu. Dijete može ponavljati postupak dok se počne osjećati bolje. Spora stimulacija desno-lijevo pomaže u jačanju mreža u mozgu koje smanjuju emocionalni stres.

Ohladite ih

Lagano prskanje vode može pomoći vašoj bebi ili malom djetetu da zadrži smirenost. Stavite na dijete hladnu, mokru krpu ili umočite prste u hladnu vodu i nježno im dodirnete lice. Malo snižavanje tjelesne temperature može usporiti otkucaje srca i pomoći u smirivanju disanja djeteta.

Marijana Kovač/direktno.hr

Foto: Pixabay, ilustracija