/Evo kako možete pomoći djetetu da prevlada strah od plivanja

Evo kako možete pomoći djetetu da prevlada strah od plivanja

Prevladavanje straha od plivanja može biti težak i mukotrpan posao. Mnogu djecu, ali i odrasle osobe može, makar privremeno, odvratiti od savladavanja ove vještine.

FOTO: Pixabay

Dobitnik zlatne olimpijske medalje u plivanju u Rio de Janeiru 2016, Adam Peaty, kao dijete bojao se vode. Naporno je radio kako bi pobijedio strah i postao prvak. Ako se i sami borite s djetetom koje ne uspijevate privoliti u more ili u bazen, znajte da je to čest problem kod djece no da će, uz dovoljno strpljenja, konačni cilj biti ostvaren.

Strah shvatite ozbiljno

Pitajte dijete čega se točno boji. Je li u pitanju strah od potonuća, ili je možda od osjećaja vode na licu?

Djeca moraju osjetiti Vašu empatiju i razumijevanje. Nije dovoljno reći im: ”nemaš se čega bojati”. Bolja opcija reći je: ”čini se da te osjećaj vode na licu malo plaši no voda na licu stvara i pomalo smiješan osjećaj, pogledaj mene kako to radim”, piše Direktno.

Postavljajte male ciljeve

Za početak sjednite s djetetom na rub bazena ili uz more. Nakon što se malo opustilo, možete se zajedno pomalo polijevati vodom ili dublje umočiti noge. Stavite malo vode na svoje obraze ili kosu, radite kružne pokrete i glasno se smijite. Tražite od djeteta da kopira Vaše pokrete i tako kreirajte igruu s vodom. Dopustite djetetu da napreduje vlastitim tempom. Nemojte ih tjerati na nešto što ne žele, to će samo dodatno pogoršati postojeći  strah.

Podsjetite dijete da ste tu uz njega ukoliko Vas zatreba no da imate puno povjerenje u njihove sposobnosti.

Koristite trikove za opuštanje

Navikavanjem na okruženje, bilo na plaži ili na bazenu, pomalo će popuštati i anksioznost.

Pobrinite se da dijete ima potrebne napuhance i neka samo izabere koje će koristiti. Ukoliko ima strah od dubine, možete mu nabaviti i prsluk za spašavanje. Dodatni bonus je ako jedan takav nabavite i za sebe, jer tako će dijete osjetiti dodatnu sigurnost. Malenim koracima povećavajte dubinu, stalno se vraćajući u plićak zbog igre kojom ćete ”opuštati djetetov mozak”. Kako se dijete opušta, tako više vremena provodite u dubljoj vodi.

Postupno smanjujte i broj pratećih ”napuhanaca”, povremeno vježbajući bez njih u potpunosti, a onda ih opet vratite.

Dajte im dovoljno vremena za vježbu

Ukratko, više vremena u vodi jednako je manje straha. Budite s djetetom u vodi dok vježba nove pokrete. Ohrabrujte ga da, svojim tempom, pomalo odbacuje kolut ili rukavice za plivanje, no stalno budite uz njega dok se u potpunosti ne oslobodi.