/Zagrebački klinci najčešće nose ova imena

Zagrebački klinci najčešće nose ova imena

Zanimalo nas je koja su dječja imena bila najpopularnija u glavnom gradu Hrvatske prošle godine. Većih promjena u odnosu na prethodne godine nema, ali ima izuzetaka kao što su sve popularnija imena Jan i Maša. Prema statističkim zavodima i uredima Grada Zagreba dobiveni su sljedeći rezultati…

Kao i prošle godine imena Mia i Lucija su se našle na prvom i drugom mjestu. Nika se popela na treće, a Ana je ostala na četvrtom mjestu. Na petom mjestu ponovno je dobra stara Marija, koja je po prvi puta prošle godine bila na 17. poziciji, no sudeći prema statistici, to je bila samo kratka pauza. Ime Elena bilježi porast, pa se tako popela s 13. na 8. mjesto. Ostala imena su manje više zauzela ista mjesta na rang listama kao prošle godine, piše Značenje-imena.

Fenomen predstavlja ime Maša. Iako se nije našla među prvih 15 imena, izdvajamo ovo ime koje je u Zagrebu prvi puta 2016. ušlo među prvih 30 imena. Ime u ovom obliku postoji samo na našim prostorima. No, u susjednom Beogradu je čak na samom vrhu top liste najomiljenijih imena već nekoliko godina. Maša je varijanta imena Marija, to jest, skraćeni oblik toga imena. U Rusiji je Maša jedno od najčešćih nadimaka, ali ne i imena. Da li je poznati dječji crtić “Maša i medo” utjecao na uzlazni trend ovog imena može se samo nagađati.

Luka najpopularniji, Jan novost

I ove godine u Zagrebu najviše je dječaka nazvano Luka, kao i u Splitu i većini gradova diljem Lijepe naše. Ovo je ime popularno i u susjednim zemljama bivše Jugoslavije. Tako se i u Beogradu uvjerljivo našlo na prvom mjestu. U odnosu na prethodne godine nije bilo većih promjena među prvih 20 imena, uz jedan izuzetak.

Jan se, naime, po prvi put našao među 15 najpopularnijih imena u Zagrebu. To je jedna od varijanti imena Ivan koja dosad nije bila česta na našem podneblju. No, u Njemačkoj je ime Jan posljednjih desetljeća prisutno na top listama.

Najpopularnija imena za djevojčice u Zagrebu u 2017. godini: Mia, Lucija, Nika, Ana, Marija, Marta, Sara, Elena, Ema, Petra, Lana, Eva, Dora, Iva, Lara.

Najpopularnija imena za dječake u Zagrebu 2017. godini: Luka, Jakov, David, Ivan, Petar, Matej, Marko, Mihael, Filip, Fran, Josip, Karlo, Mateo, Leon, Jan.

mšm/znacenje-imena