/Djeca ne trebaju znati puno o novcu, ali ovo je važno

Djeca ne trebaju znati puno o novcu, ali ovo je važno

Financije su problem većine hrvatskih obitelji, a roditeljima je teško djetetu reći ne. No djecu od samog početka trebamo učiti da je novac nešto što se mora zaraditi i da ga nema neograničeno…

Ponekad nije loše čuti korisne savjete o tome kako djeci približiti pojam novca i pripremiti ih za budućnost u kojoj će sami morati privređivati i brinuti o sebi i svojim obiteljima. Donosimo vam pet osnovnih stvari kojima bi bilo dobro podučiti djecu, piše Obitelj.hr.

1. Dozvolite djeci da iskuse sama

Važno je djeci dozvoliti interakciju s novcem. Dajte im priliku da ga zarade, potroše, ušparaju, ulože, doniraju kako bi naučili cijeniti novac. Kad shvate da je novac njihov i da nije neograničen, razmislit će dvaput kako i kamo s njim.

2. Gledajte se u ogledalo

Roditelji moraju biti svjesni kakav uzor predstavljaju svojoj djeci kad je riječ o trošenju novca. Najvažniji utjecaji u djetetovom životu su upravo mama i tata, a ako želite znati kako će se vaša djeca odnositi prema novcu, zagledajte se najprije u sebe. Ako ste se organizirali s financijama, podijelite to sa svojom djecom, naučite ih kako. Ako trošite novac i ne marite pretjerano, i djeca će biti takva.

3. Imajte razumijevanja

Djeca su često podložna slušanju drugih odraslih osoba, poput djedova i baki ili drugih članova obitelji više nego roditelja. Sjetite se kako je bilo kad ste vi bili mali – baka je uvijek imala svoje pouke i priče koje su bile mnogo bolje od maminih, a danas kad razmislite, shvatili ste da vam je baka govorila identično kao i mama, ali na drugi način.

4. Učite djecu da dobro dolazi onima koji čekaju

U svijetu instant zahvalnosti, učiti djecu da čekaju može biti vrlo teško. No kad djeca traže nešto, posao roditelja je reći ne. Pomozite djeci da planiraju što im treba i što žele. Pokušajte i planirati vrijeme kada ćete djeci davati novac – da li se radi o džeparcu ili novcu dobivenom za rođendane i blagdane, što više shvate da novac ne pada s drveća, veće su šanse i da će ga znati bolje cijeniti i trošiti pametnije.

5. Pomozite im shvatiti ekonomsku situaciju

Ako se i vaša obitelj našla pred financijskim zidom, iznimno je važno s cijelom obitelji porazgovarati o tom problemu. Sjednite i napišite popis što je kome bitno i tko što smatra da treba i postavite prioritete. No morate biti svjesni je nama teže djeci reći ne, no što je to njima čuti.

mšm/obitelj.hr

Foto: Pixabay