/FOTO: ‘DIGITALNA LOGOPEDSKA VJEŽBENICA’ Papigica Koko pomaže djeci vježbanje izgovora vodeći ih kroz uzbudljiv svijet lova na blago

FOTO: ‘DIGITALNA LOGOPEDSKA VJEŽBENICA’ Papigica Koko pomaže djeci vježbanje izgovora vodeći ih kroz uzbudljiv svijet lova na blago

Tvrtka E-glas već se 11 godina bavi razvojem asistivne tehnologije. Njezin direktor, ujedno i profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Miroslav Vrankić javnosti je poznat kao autor uređaja za pomoć nepokretnim osobama za glasovno upravljanje domom, a epidemija korona virusa nagnala ga je da pokrene projekt prve digitalne logopedske vježbenice.

Za vrijeme “lockdowna” na proljeće, nisu se održavale brojne terapije, između ostalih i one logopedske tako nužne za djecu s artikulacijskim poremećajima. Vježbanje pravilnog izgovora jedini je način da se govor kod djece s poteškoćama ispravi, a Vrankić se dosjetio digitalnog rješenja koje će i roditeljima i djeci pomoći u vježbanju: “Mnoga su djeca u tom trenutku ostala bez potrebne terapije i mi smo shvatili da je potreban jedan ovakav softver koji će i inače biti jako koristan za vježbu kod kuće”.

Naš sugovornik kaže da je na projektu sudjelovao cijeli tim logopeda na čelu s Krešimirom Peršom, a osim motivirajućeg faktora za djecu, aplikacija je korisna jer predstavlja podršku roditeljima i ujedno ih educira kako da s djetetom vježbaju određene glasove.

Uloga roditelja je izrazito bitna jer je roditelj suradnik logopedu i rad s djetetom kod kuće neophodan je zato što pojačava efekt vježbi koje dijete provodi sa stručnjakom. Najčešće je riječ o tek pola sata tjedno, što nije dovoljno pa se u terapiju nužno moraju uključiti i samo roditelji.

Vrankić kaže da se nažalost često događa da dijete odbija rad kod kuće jer ga vježbe opterećuju ili mu nisu zanimljive pa dijete gubi motivaciju.

Umjesto jednoličnih i djeci često nezanimljivih vježbi na papiru, u E-glasu su se dosjetili kreirati digitalnu aplikaciju.

Potraga za blagom

Na početku igre gusar Srećko djeci predstavlja morski svijet Kokolinga, a kroz igru lova na blago djeca mogu vježbati 11 glasova s kojima najčešće imaju problema u izgovoru.

“Htjeli smo napraviti nešto poput igrice, koju će djeci biti gušt igrati, a zahvaljujući toj igrici, dijete napreduje i vježba”, rekao je Vrankić u razgovoru za portal Generacija.hr.

“U aplikaciju smo stavili dvije stvari kao motivacija djeci. Riječ je o Kokolingo trgovini i papigici Koko. Naime, u igri je riječ o tropskom otoku gdje ima gusara i papiga, a dok dijete vježba, skuplja i novčiće, odnosno blago. Kada skupi novčiće može ići u trgovinu i obući papigicu Koka koji je glavni lik igre. U trgovini ima puno dodataka za papigicu poput naočala, kapa i sl., a pokazalo se da to djeca jako vole. Tako da imamo situaciju da djeca puno vježbaju jer žele dodatne novčiće”, priča nam direktor E-glasa.

Osim toga, dodatni motiv djetetu za sudjelovanje u vježbama je i sama papigica Koko koja ima dječji glas. “Kada dijete u aplikaciji uspješno ispuni zadatak, onda se pojavi Koko i kaže mu ‘Bravo’, ‘Super ti ide’ i slične poticajne poruke tako da dijete ima osjećaj da i papigica brine o njemu”, objašnjava Vrankić.

Jedan logoped na sedam tisuća stanovnika

U Hrvatskoj, napominju u E-glasu, jedan logoped dolazi na sedam tisuća stanovnika, dok taj prosjek u Europskoj uniji iznosi tri tisuće, što znači da su liste čekanja na logopeda i na same logopedske vježbe poprilično dugačke.

Zbog toga očekuju da će njihova nova aplikacija biti od pomoći i ustanovama koje također mogu koristiti Kokolingo za veći broj djece i pratiti pojedinačni napredak. Vrankić napominje da je 30 minuta redovite igre i učenja dnevno dovoljno za napredak u korekciji nepravilnog izgovora glasova uz zabavne aktivnosti.

Aplikacija je besplatna prvih 15 dana, a registrirati se možete ovdje.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: E-glas d.o.o.