/Gumbeki su igračke koje će poželjeti svako dijete!

Gumbeki su igračke koje će poželjeti svako dijete!

Gumbeki su platnene igračke različitih veličina, boja, krojeva i tkanina. Izrađuje ih Lea Vavra, mlada produkt dizajnerica koja ih je prvo napravila za svoj diplomski rad. No, vidjevši koliko su se svidjeli profesorima odlučila ih je nastaviti izrađivati. Djeca se vole s njima igrati, a oni pritom kod njih razvijaju maštu…

“Htjela sam nastaviti tradiciju igračaka koju je moja obitelj imala, igračke Vavra, moja je baka radila zmijice koje su bile karakteristične za taj dućan, dućan je nažalost propao krajem 90-ih, ja sam imala želju nastaviti tu tradiciju, tako da sam počela raditi gumbeke”, ispričala je Lea za HRT.

Svaki Gumbek radi ručno, pa dnevno uspije napraviti tek dvije igračke. No, kada vidi oduševljenje djece, koje je imala prilike uživo doživjeti na radionicama Dizajn distrikta u Zagrebu, nije joj teško pomno provjeriti svaki šav, jer Gumbeki moraju biti savršeni.

Dosta je, kaže čitala stručnih radova, proučila dječji razvoj i psihologiju pa tako i došla do Gumbeka – nešto što će biti zabavno i pametno. Igračke su didaktičke – dobiju se u vreći – tako da svako dijete može samo složiti. Poanta je da se pomoću gumbića mogu slagati na razne načine.

Gumbeki mogu biti dvobojni i šareni. Dvobojni se mogu dovršiti bojicama, a šareni su za senzornu integraciju. Leina želja je da svako dijete ima svog Gumbeka, pa makar samo u dječjem vrtiću. Baš kao što su odrasla zagrebačka djeca imala plišance i čupavce iz radionice Leine bake.

Hrvatski dizajn, kreativna ideja, zabavna igračka – Gumbeki su idealni za svaku dječju sobu. Vjerujemo kako će Lea imati uspjeha i nastaviti s izradom ovih unikatnih igračaka. Možda i dječji vrtići u Zagrebu zatraže svojeg gumbeka. No, tu su i brojne obitelji koje možda traže novu igračku za svoje mališane…

mšm/hrt