/Hrvati otkrili što im smeta u vrtićima, jednu stvar smatraju nehumanom

Hrvati otkrili što im smeta u vrtićima, jednu stvar smatraju nehumanom

Roditeljima, ali i djeci, teško pada odvajanje kada dođe vrijeme za jaslice ili vrtić. Koliko smo se često mi roditelji zapitali ‘moram li ga baš ostaviti u vrtiću’ ili ‘kako ću sada otići kada mi dijete plače’? No početne traume brzo prođu, a dijete se navikne na novi sredinu. No ono što sljedeće dolazi jest pitanje koliko smo zadovoljni uslugom, tetama, prehranom, odnosom prema djeci, sadržajima i svime što donosi vrtić.

Koliko su roditelji zadovoljni vrtićima, što im nedostaje, koje zamjerke imaju i kako bi po njima trebao izgledati savršeni vrtić, istražili su na portalu Miss7mama.

Majka jedne dvogodišnjakinje iz Zagreba kaže kako je najveći nedostatak manjak teta u vrtićima.  

“Moje dijete trenutno pohađa jasličku grupu i ima divne tete koje jako dobro pokrivaju sve nedostatke vrtića. Ipak kad se zagrebe po površini, nedostataka naravno ima. Smatram da je najveći nedostatak – manjak teta u vrtiću. Dvije tete na toliki broj djece, s tim da je svaka u jednoj smjeni, to nikako nije humano prema tetama, a ni prema djeci.”

Što se tiče informatizacije vrtića, dodala je, kao da je vrijeme stalo.

“Živimo u 21. stoljeću, informacije su dostupne na svakom koraku, društvene mreže su dio svakodnevnog života, postoji hrpa aplikacija za vrtiće, a Hrvatskoj u vrtićima kao da je vrijeme stalo. Jedna web stranica koja se ažurira svake prijestupne. Razmjena informacija između roditelja i  vrtića je jako, jako slaba, tu ne mislim na tete i roditelje.”

Savršeni vrtić bi po njoj trebao osim više od dvije tete po grupi, što smatra rješenjem 80 posto problema, i “bolju komunikaciju s roditeljima, brži protok informacije ta edukacije za roditelje o temama koje ih najviše zanimaju”.

Tata Josip iz Zagreba smatra da vrtićima nedostaje više planskog rada s djecom, rada na njihovom napretku i konstruktivnije pripreme za školu.

“Vrtićki edukativni program je nedovoljno konstruktivan. Savršeni vrtić trebao bi imati razvijene edukativne programe na europskoj razini koji prate djecu od jaslica do škole, kreativne zabavne programe, više posjeta u predškolskoj dobi -izleta, kazališta, muzeja, kina, motivirane tete, maksimalnu sigurnost tijekom boravka u vrtiću, raznovrsnu i kvalitetnu prehranu”. 

Kako u Zagrebu, tako i u Splitu, najveći problem jest – manjak teta. 

“Previše djece na jednog odgojitelja. Treba promijeniti standard maksimalno petero djece na odraslog (odgojitelja), odnosno maksimalno tri jasličara na jednog odgojitelja”, kaže Ana iz Splita.

Na pitanje za savršeni vrtić, Ana je puna ideja.

“Svaka soba bi trebala biti neka svoja ‘priča’ (vatrogasna stanica, bolnica, trgovina, kazalište, policijska postaja…).Trebalo bi zaposliti više odgojitelja i uvijek bi trebale biti (po današnjim standardima) dvije odgajateljice u grupi. Organizirala bih suradnje s vanjskim institucijama (muzeji), zabranila da kazalište ulazi u vrtić, samo da vrtić ide u kazalište, uvela obavezno klavir u svaku grupu i educirala odgajatelje. Jednom mjesečno dovodila profesionalnog slikara da radi s djecom.”

Roditelji bi, dodala je, morali dolaziti na informativne sastanke jednom mjesečno. Uz to, predložila je i novu aktivnost na zraku.

“Svaki vrtić bi trebao imati povrtnjak, voćnjak o kojem bi se brinula djeca (uz pomoć) i najvažnije – vanjski prostor za igru koji pripada tom objektu koji je siguran i osmišljen”, poručila je majka Ana.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay