/Imena za djevojčice i dječake koja znače “anđeo”

Imena za djevojčice i dječake koja znače “anđeo”

Davanje imena djetetu nije nimalo laka zadaća za roditelje. Savršeno biće koje im je povjereno zaslužuje i takvo ime, pa odabir imena zna biti mukotrpan posao. U taj proces nerijetko se uključuju i ostali članovi obitelji te prijatelji, što dodatno komplicira stvar za neodlučne roditelje. Roditelji često požele djetetu dati ime koje ima posebno, božansko značenje…

Posebno je lijepo kada ime vašeg djeteta znači “anđeo”. Ovih deset imena, pet za djevojčice i pet za dječake, imaju upravo to značenje, piše Zadovoljna.hr.

Imena za djevojčice:

1. Anđa/Anđela – Snažno ime koji potječe od grče riječi angelus, što znači “anđeo, glasnik, vjesnik”.

2. Angelina/Anđelina – ovo je još jedna inačica imena koje dolazi od grčke riječi “angelus” koja znači poslanik ili anđeo.

3. Gina – još jedna, kraća, varijanta imena Angelina, odnosno Anđelina jednako snažnog značenja.

4. Ariel – ovo je anglicizirani oblik hebrejske riječi Ari’el koja znači “božji lav”. Ariel je i ime arhanđela koji vlada vodama.

5. Lejla/Laila – hebrojesko značenje ovog imena je noć, odnosno najljepša od svih noći, a Laila je između ostalog i anđeo noći u židovskoj mitologiji.

Imena za dječake:

1. Anđelko – ovo je verzija imena za dječake koje ima podrijetlo iz grčkog “angelus”.

2. Gabriel – ovo je ime arhanđela koji je prenio vijest o Isusovom rođenju. Također, on je anđeo radosti, života, istine, snova i prosuđivanja. Ovo biblijsko ime jako je popularno. Značenje herbojeskog imena Gabriel je “Bog je moja snaga”.

3. Rafael – ovo je ime latinskog podrijetla, a izvedeno od riječi “Rafa” koja znači liječiti i “el”, odnosno svemoćni’, što znači “Bog liječi” ili “Bog iscijeljuje”. Rafael je u kršćanskom svijetu jedan od sedam arhanđela i smatrao se zaštitnikom znanosti, liječnika i putnika.

4. Mihael – u Bibliji Mihael je anđeo koji je poveo druge anđele u rat protiv Sotone. Značenje imena je onaj koji je poput Boga.

5. Mihovil – ovo ime ima isto značenje kao i ime Mihael i jedna je od njegovih izvedenica, a u raznim varijantama popularno je u cijelom svijetu.

mšm/zadovoljna.hr

Foto: Pixabay