/Ivan Skorin o roditeljskom dopustu: S Anicom sam bliži nego ikad!

Ivan Skorin o roditeljskom dopustu: S Anicom sam bliži nego ikad!

Poznati novinar i reporter Ivan Skorin jedan je od rijetkih očeva u Hrvatskoj koji su iskoristili svoje pravo na roditeljski dopust. Nakon što mu se rodila kćer Anica supruga je s njom provela 11 mjeseci na rodiljnom dopustu. Ona se potom vratila se na posao, a Ivan je s Anicom ostao doma još puna tri mjeseca. Bilo mu je to, kako kaže, najljepše razdoblje u njegovom životu, a otkrio nam je i zašto. Skorina smo upitali s kojim se sve izazovima susretao, što je sve naučio i svladao, u čemu je najviše uživao, što mu je bilo najteže te zašto više očeva ne ostaje kod kuće sa svojom djecom.

– Zašto ste se odlučili uzeti roditeljski dopust?

Supruga i ja smo puno prije rođenja naše Anice pričali o tome,  a razlog je jednostavan – nisam htio propustiti prve mjesece njezinog života. No kada danas s odmakom razmišljam o toj odluci, radije bih da sada mogu iskoristiti to pravo jer je Anica veća i svjesna puno stvari, pa bi tek sada stvarno uživali zajedno. No ne žalim što sam tada uzeo roditeljski jer kako puno radim propustio bi sve važne trenutke s njom. Preporučio bi svim očevima da iskoriste svoja prava i ostanu s djecom kod kuće jer je to neprocjenjivo iskustvo!

– S kojim ste se izazovima susretali na samom početku?

Od početka sam sudjelovao u kupanjima i presvlačenjima, no kada puno radiš ne vidiš dijete u svim fazama dana – kada je umorna, nervozna ili gladna. Kada je vidiš samo navečer, ona ti se obraduje, sve je super, vaše druženje traje otprilike sat vremena, pa ide na kupanje i spavanje. Doslovno, prvih godinu dana vidiš dijete samo kada je sretno. No kada sam s njom počeo provoditi cijele dane tek sam tada shvatio da ima raznih raspoloženja.  Bilo mi je drago što sam ju mogao utješiti kada je bila tužna i što sam prošao sve s njom, pa i prve padove, posjete pedijatru, zubaru i slično. Tek smo se tada zaista zbližili.

– Koje su prednosti roditeljskog dopusta za očeve, ali i djecu?

Zbližiš se sa svojim djetetom, što je najvažnije, ali i naučiš nove stvari poput kuhanja. Sada ima puno modernih aplikacija i savjeta za roditelje kako napraviti kašicu i slično. Prije nisam znao skuhati nešto konkretno i zdravo. Znao sam pripremiti osnovne stvari, ali nisam kuhao zahtjevnija jela kao što su variva. Super je što naučiš kuhati i to ti kasnije pomaže u očinskom poslu.

Prednost roditeljskog dopusta jest: sretno dijete, sretna  mama, sretan brak. Kada otac uskoči i preuzme odgovornost na sebe nakon što je mama godinu dana bila kod kuće prepuštena svojim brigama, to onda majke znaju cijeniti.  No najveća je ipak prednost povezati se sa svojim djetetom i moći je umiriti kada je nervozna.

 

– Kako je Anica reagirala na promjenu – mamin odlazak na posao i tatin ostanak kod kuće?

Odlično, ona uopće nije doživjela te promjene. Znala je ponekad zvati mamu, ali samo kada bi bio neki nesporazum, pa je tražila roditelja koji nije s njom. A budući da sam ja bio doma, tražila je mamu. No to je uglavnom bilo samo u onom periodu kada je već išla na privikavanje u jaslice.

– Smatrate li da Vam je karijera patila zbog tri mjeseca odsutnosti?

Nikako.Tadašnji poslodavac je bio vrlo susretljiv i čak poticao druge u firmi da uzmu roditeljski. No imam dosta prijatelja koji nisu u poziciji da to naprave jer imaju specifične pozicije u tvrtkama u kojima rade. Razumijem da netko tko radi u uredu sa samo troje ljudi i na njemu je trećina posla, ne može samo tako otići na nekoliko mjeseci. No važno je polako mijenjati stvari u našem društvu, ali i dovoljno rano najaviti poslodavcu. Ja sam godinu dana ranije najavio da ću otići i stalno podsjećao svog poslodavca.

Mislim da se tada mogu stvoriti pozitivni uvjeti, čak i kod onih zanimanja kod kojih je to teže ostvariti. Ima i majki koje su teško zamjenjive na poslu, ali svejedno idu na porodiljni. U našem društvu trebalo bi biti normalno da baš kao što majka ide na porodiljni, da ide i otac na rodiljni dopust.

– Koji su Vam bili najbolji, a koji najgori trenuci za vrijeme roditeljskog dopusta?

Najviše sam uživao u igri, doma i po parkićima, a najgore su mi bile bolesti. Kako sam uzeo roditeljski  po zimi – od kraja studenog  do kraja veljače, bilo je dosta viroza i situacija kada ne znaš što ćeš i kako ćeš. Svako malo smo bili kod pedijatrice. Kada nas ne bi vidjela dva tjedna zaredom već bi nas treći tjedan pitala: ‘Pa dobro gdje ste?’. Kod nas odraslih nije važno ako imamo malo povišenu temperaturu, još uvijek idemo na posao. No kod djece je to sve važno. Najljepše mi je sve ostalo, posebice zajednički odlasci u parkić. Kada se najviše izmori, najbolje spava.(smijeh)

– Što ste sve naučili i svladali tijekom tri mjeseca s Anicom, a što inače ne bi?

Osim kuhanja, produbio sam odnos s Anicom. Zajedno smo prošli sve situacije – kada joj je toplo, hladno, kada je gladna, žedna… Nekim tatama prođe godina dana da pojedu jedan obrok s djetetom, osim subotom i nedjeljom. To je onda potpuno neki drugi oblik roditeljstva. Kada si sam s bebom svaki dan prođeš sve te tantrume oko hrane i naučiš se nositi sa svim situacijama. Velik broj  muškaraca ne zna kako im djeca svakodnevno funkcioniraju jer žena godinu dana sve obavlja sama.

– Kako na sve gleda Vaša supruga i jeste li ‘porasli’ u njezinim očima?

Općenito, mislim da supruga više cijeni kada nije sav posao oko djeteta i kuće na njoj.  Dijete se automatski pripisuje ženama kao njihov drugi posao. No kada im se taj teret odgovornost skine barem na nekoliko dana ili mjeseci, definitivno to žene cijene, pa tako i moja supruga. Super je pustiti ju da ne mora sve sama, da ne mora stalno negdje žuriti, da može otići na frizuru ili kavu s prijateljicama te nešto obaviti za sebe.

– Znate li neke kolege koji su također iskoristili pravo na roditeljski? Zašto ima malo očeva koji ostaju doma s djecom?

Osobno ih poznajem nekoliko. No jako mi je žao što očevi i ne znaju koja su sve njihova prava i koje mogućnosti imaju na raspolaganju. Prema mom iskustvu velika većina roditelja ne zna kakva sve prava imaju. Svi uzmu zdravo za gotovo ‒ mama 12 mjeseci na rodiljnom, i to je to. A ustvari, premda je mama iskoristila 12 mjeseci, i tate mogu koristiti svoja dodatna dva mjeseca, bilo kada do 8. godine djetetova života.

Ipak, smatra da su statistike dosta varljive i da je više očeva u Hrvatskoj doma s djecom nego što je službeno zabilježeno. Primjerice, poznajem očeve koji imaju vlastiti biznis, pa im je isplativije uzeti roditeljski dopust, jer im žena ima standardni posao i radi kao učiteljica ili službenica. Ima i dosta specifičnih zanimanja koja ne uzimamo u obzir. Primjerice, u Dalmaciji ima puno pomoraca, ribara, skipera i raznih turističkih djelatnika koji rade po nekoliko mjeseci, pa su po šest mjeseci doma s bebom. Stoga smatram da nisam jedan od rijetkih očeva u Hrvatskoj, već da ih je jako puno.

– Što biste preporučili očevima i imate li kakav savjet za one koji se dvoume oko odluke da ostanu kod kuće?

Znam da postoji dosta nedoumica jer, nažalost, živimo u društvu u kojem su žene još uvijek manje plaćene od očeva. Stoga oni ne idu na roditeljski dopust jer ima veću plaću. Nije lako kada spadneš na 2.600 kuna mjesečno, ili kao što je sada – na 3.900 kuna. No supruga i ja smo preživjeli i s takvim primanjima jer smo planirali troškove unaprijed. No shvaćam da je novac nekima veliki faktor.

Tisuću ili 2.000 kuna više u budžetu velika je stvar. A baš tada u prvoj godini bebinog života imaš velike troškove. Želiš se isprsiti i ne želiš štedjeti na vlastitom djetetu. Primjerice, odlučiš se platiti 500 kuna za privatni pregled djeteta da ne moraš čekaš pola godine. No tatama bi preporučio da nadvladaju sve financijske ‘zavrzlame’. Isplati se malo ‘stisnuti’ i štedjeti jer je to vrijeme s djetetom neprocjenjivo!

Maja Šubarić Mahmuljin