/Je li dobro namjerno izlagati dijete vodenim kozicama?

Je li dobro namjerno izlagati dijete vodenim kozicama?

Vodene kozice su jedna od najčešćih dječjih zaraznih bolesti koje uzrokuje virus. Često se može čuti da neki roditelji namjerno izlažu svoju djecu vodenim kozicama kako bi ih što prije preboljeli. Ovakav trend prisutan je vani, ali ni kod nas to nije neuobičajena pojava. No je li ovo ispravan i siguran način? Evo što kažu stručnjaci.

Nekada nije bilo neuobičajeno da su roditelji namjerno izlagali svoju djecu vodenim kozicama kako bi ih što prije preboljeli. S obzirom kako se radi o itekako zaraznom virusu – puno roditelja jednostavno je odlučilo namjerno zaraziti svoje dijete i riješiti se vodenih kozica čim prije.

Poznato je i kako vodene kozice mogu biti puno ozbiljnije u tinejdžerskoj i odrasloj dobi pa je prebolijevanje u djetinjstvu i razvijanje imuniteta za sprječavanje kasnijeg dobivanja kozica također bila dodatni poticaj za roditelje.

Međutim, unatoč tome što danas postoji cjepivo protiv vodenih kozica, mnogi roditelji i dalje se pitaju treba li dijete namjerno izložiti virusu, a vani čak postoji trend organiziranih druženja pod nazivom ‘Vodene kozice party’. Ideja takvih druženja je okupiti zdravu djecu u domu zaraženog djeteta kako bi se namjerno zarazili.

Jesu li sigurno izlagati dijete vodenim kozicama?

Većina stručnjaka smatra kako ne postoje prednosti u namjernom izlaganju djeteta vodenim kozicama. Iako vodene kozice obično nisu opasne za većinu djece, virus sa sobom može dovesti potencijalni rizik od ozbiljnih komplikacija uključujući upalu pluća, probleme s krvarenjem, encefalitis, bakterijske kožne infekcije, sindrom toksičnog šoka, čak i smrt.

Pedijatrica Iva Palčić, dr.med. spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena rekla je svoje stručno mišljenje za portal Miss7mama.

Objasnila je zašto ne podržava namjerno izlaganje zdrave djece vodenim kozicama.

“Vodene kozice većina djece preboli u vrtićkoj dobi jer su jako zarazne i zbog toga se često javljaju u epidemijama. Tijek je obično blaži ako dijete oboli u ranom djetinjstvu, no namjerno izlaganje oboljelom djetetu zdrave djece u vidu partyja ne podržavam, jer između ostalog nije humano bolesno dijete izlagati gomili ljudi i djece, naime u liječenju bolesti između ostalog treba i mir i odmor.”

Također je kao zaštitu od vodenih kozica spomenula aktivnu imunizaciju koja se provodi u većini europskih zemalja, a kod nas prema želji roditelja.

“Njome se postiže zaštita od oboljenja, a ako i dođe do bolesti onda je forma značajno blaža. Stoga se starijoj djeci, a i odraslima koji nisu u ranom djetinjstvu preboljeli vodene kozice, može preporučiti cijepljenje kao dalja preventiva da ne obole od vodenih kozica”, poručila je pedijatrica Iva Palčić.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay