/Kako se nositi sa stresom? Udruga osoba s amputacijom udova provodi niz online radionica; podržali ih i sportaši

Kako se nositi sa stresom? Udruga osoba s amputacijom udova provodi niz online radionica; podržali ih i sportaši

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije provodi projekt psihološke podrške za svoje članove i svu zainteresiranu javnost. U tu svrhu, u suradnji s Uredom za zdravstvo Grada Zagreba, organizirane su online radionice na kojima zainteresirani mogu dobiti korisne savjete i tehnike kako se nositi s trenutačnom situacijom uzrokovanom pandemijom korona virusa i potresima koji su zadesili Hrvatsku tijekom 2020. godine.

Radionice vodi izv. prof. Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i članica Izvršnog odbora Udruge amputiranih Zagreb. Radionice se održavaju svaki ponedjeljak u veljači od 18.00-19.30 putem platforme Zoom, a na radionicu pod nazivom “Strategije nošenja sa svakodnevnim stresom” koja će se održati u ponedjeljak, 15. veljače 2021. od 18 sati možete pristupiti putem linka. Događaj će ujedno biti prenošen i na FB stranici Udruge.

Prema trenutno dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Grad Zagrebu i Zagrebačkoj županiji živi 146.985 osoba s invaliditetom od čega oko 823 osoba s amputacijom udova.

“Problemi s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u vrijeme Covida-19 krize postali su još dublji. Podrškom kroz radionice želimo poručiti da oni nisu sami i da im želimo pružiti podršku i alate kako bi se lakše nosili sa situacijom. Radionica je otvorena i za sve ostale građane jer ćemo lakše prebroditi teške trenutke u zajedništvu i međusobnoj podršci”, rekla je profesorica Anita Lauri Korajlija.

Prema globalnom istraživanju Disability Right Monitor organizacije Covid-19 je imao velike posljedice na OSI: povećanje anksioznosti i straha, zabrinutost za egzistenciju, zdravlje i život, izolaciju, strah zbog nedostatka informacija, zdravstvenih usluga, hrane i opreme. Kao posebno izložene skupine ističu se djeca, beskućnici, ženske osobe i osobe u ruralnim područjima.

Zajednički problem u gotovo svim zemljama je neuspjeh zaštite prava osoba s invaliditetom, a čak 25 posto ispitanika navelo je kako osobe s invaliditetom nisu imale pristup hrani i lijekovima. Djeca s teškoćama u razvoju su isključena iz obrazovanja i rehabilitacijskih postupaka. U posebnom riziku su žene i djevojke s invaliditetom kao žrtve nasilja. U nekim slučajevima osobama s invaliditetom izravno je uskraćen pristup liječenju za Covid-19 zbog njihove invalidnosti.

“Kod nas je još teža situacija, jer smo imali i potres”, istaknula je Ana Sršen i dodala: “Organiziranjem podrške Udruga amputiranih želi osnažiti sve sudionike i dati doprinos poboljšanju u ovim zahtjevnim vremenima”.

“Stres je neizbježan dio našeg života, no istovremeno je doživljaj stresa pod našom kontrolom. Naučimo kako se uspješnije nositi sa stresom kako bi očuvali svoje tjelesno i mentalno zdravlje”, poručila je voditeljica radionice profesorica Lauri Korajlija. Inače, do sada su održane dvije radionice na temu: Potres i Samopomoć na kojima su sudjelovali Ivan Ćosić, kapetan hrvatske reprezentacije u paraodbojci, Damjan Lisska, reprezentativac u košarci u kolicima i Ana Sršen, bivša paralimpijka i predsjednica Udruge amputiranih Zagreb.

Projekt se održava u sklopu projekta RESETiraj se – REhabilitacija,Stručne Edukacije i Transformacija u partnerstvu s Invalidski odbojkaški klub Zagreb i Uredom za zdravstvo Grada Zagreba.

bkk

Foto: Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije