/Kako znati je li dijete nadareno? Stručnjaci: ‘Takva se djeca čine naporna i neposlušna’

Kako znati je li dijete nadareno? Stručnjaci: ‘Takva se djeca čine naporna i neposlušna’

Je li vaše dijete radoznalo, želi znati kako stvari rade, voli izazovne zadatke i mozgalice? Bolje se koncentrira na zadatke u odnosu na vršnjake? Postoji šansa da spada u nadarenu djecu koje je u populaciji oko 3 posto.

“Kao darovite, odgojitelji i učitelji izdvajaju onu djecu koja mnoge stvari rade ranije, brže, uspješnije i drugačije od druge djece te u tome imaju visoka postignuća. Darovitost se definira kao sklop natprosječnih intelektualnih sposobnosti, karakteristika osobnosti, visokog stupnja kreativnosti i motivacije”, pojašnjava prof. psihologije Ksenija R. Benaković za miss7mama.24sata.

No ne određuje samo jedan faktor potencijalno darovito dijete. Mnogi roditelji misle da je dijete nadareno ako s četiri godine zna nabrojati sve države ili čitati.

“Mnoštvo faktora određuje darovitost, a ne samo jedna ili dvije stvari. Prvo treba naglasiti da postoji razlika između bistrog i darovitog djeteta. Bistro je ono koje puno zna jer može primati puno informacija, ali one dolaze na inicijativu roditelja. Darovito je pak ono koje samo želi puno znati i ta motivacija i želja za znanjem polaze od njega. Takva djeca znaju biti ‘naporna’ jer imaju 100 pitanja, pamte sve odgovore i na temelju njih postavljaju nova pitanja. Darovito dijete može biti okarakterizirano kao neposlušno jer ima svoje stavove”, pojašnjava direktorica Brainy centra Zvjezdana Jaić, odgojiteljica i edukator za rad s darovitom djecom.

Karakteristike nadarene djece su sljedeće: imaju puno energije, vrlo su radoznali, zanima ih kako stvari funkcioniraju, rano nauče čitati i računati, vrlo su maštoviti, zapažaju detalje, ispravljaju odrasle u nedosljednostima, vrlo ustrajni u svladavanju onog što ih zanima. Često su perfekcionisti, teško podnose poraz, osjetljivi, osjećajni i rade stvari po svom. Teško se snalaze s vršnjacima jer imaju drugačije interese.

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay, ilustracija