/Kao da poskupljenja nije dovoljno, sad rastu i cijene ukopa i održavanja grobova

Kao da poskupljenja nije dovoljno, sad rastu i cijene ukopa i održavanja grobova

Lani parkiranje i domovi umirovljenika, od travnja plin, najavljuje se da će i smeće, a kao da uz ta poskupljenja nije već dovoljno teško živjeti, sad “gore” idu i cijene kad umreš. U prosjeku, trošak ukopa 900 je kuna veći, kremiranja tisuću, dok će se godišnje održavanje grobova plaćati sto kuna više.

Zbog godišnjih je to gubitaka, pravdaju dizanje cijena u Gradskim grobljima, pa ističu da poskupljenja ionako nije bilo od 2007. – Ostvarivanje kontinuiranog gubitka iz usluga održavanja groblja, ukopa i kremiranja ne omogućava adekvatno investicijsko održavanje na svim lokacijama groblja. S obzirom na to, postojeća cijena usluge održavanja groblja ne osigurava sredstva za potrebnu razinu održavanja groblja, parkova, infrastrukture, prometnih površina i objekata – obrazlažu iz Groblja pa dodaju kako će “plus” koji će imati sad kad dignu cijene uložiti u obnovu mrtvačnica, postavljanje električnih zvona na svim grobljima, sređivanje staza i putova na grobljima, uređenje trgova i ulaza na malim grobljima, kao i osiguranje adekvatne rasvjete groblja.

Skuplje mora biti, kažu također, jer su posljednjih 12 godina “povećani troškovi zbrinjavanja otpada s groblja, kao i troškovi usluga iskopa, te su znatno povećani troškovi redovitog održavanja Krematorija, kao i trošak plina u odnosu na 2007. godinu”. Kakav točno imaju gubitak u Gradskim grobljima, podastrli su u tablici u kojoj su iznijeli podatke iz 2018. godine. Na ukopima, navode, lani su imali gubitak veći od šest milijuna kuna, a na održavanjima groblja gotovo osam milijuna.

A ono što su tražili, i dobili su pa nove cijene vrijede već od ovog tjedna. Održavanje obiteljskog groba na Mirogoju 224 je kune, na Miroševcu i Markovu Polju 160 kuna, dok je iskop i zatrpavanje obiteljskog groba 950 kuna, a kremiranje pokojnika 1100 kuna.

U odnosu na stari cjenik, stavke su ovo koje se nisu znatno mijenjale, ali iznosi su to koji ne uključuju nikakve popratne stvari poput obreda, upotrebe dvorane, razglasa ili zvona, odvoz vijenaca, a to je ono gdje se cijena povećavala. Dosad je cijena klasičnog sprovoda bila od 5000 do 12.000 kuna.

“Od 860 stavaka, 50 ih se sad plaća više. Tako da će cijene porasti s obzirom na to koju uslugu korisnik ugovori”, rekao je direktor Gradskih groblja Patrik Šegota pa pojasnio kako je, primjerice, grobna naknada u Zagrebu dosad bila od 52 do najviše 125 kuna, dok je ona u Varaždinu oko 200, a u Rijeci 300 kuna. Jedan je to od razloga za više cijene, kao i proširivanje groblja na 16 lokacija. Kako kaže Šegota, time će se bitno smanjiti liste za dodjelu grobnih mjesta zbog velike potražnje za njima, donosi Večernji list.

pv/večernjilist

FOTO: pixabay