/Klapa Barun sve duguje majci Nadici: Prvo doručak za 13 djece pa na posao!

Klapa Barun sve duguje majci Nadici: Prvo doručak za 13 djece pa na posao!

Nadica Barun (67) ima devet sinova, tri kćeri i 30 unučadi, a godišnje slave oko 60 rođendana. Njena obitelj Barun vjerojatno je najmuzikalnija u zemlji. Jedina su obiteljska klapa u Hrvatskoj, a nedavno su u Rakitju, gdje su svi odrasli, velikim koncertom proslavili deset godina postojanja. Najmlađa sestra Ana je sopran, Mihovil, Tvrtko i najstariji Josip su tenori, Hrvoje je bariton, Krešimir i Domagoj su bas baritoni, a Ivan i Trpimir basovi.

Klapa Barun godišnje ima 30-ak nastupa, a probe su jednom, a ponekad i tri puta tjedno. Nedjelja je oduvijek bio poseban dan za sve njih, ali možda najviše za njihovu majku Nadicu, koja ih je othranila i koja ih i danas okupi sve za istim stolom. Kad se zbroje žene, muževi, djeca, ukupno ih je 53, treba zapamtiti sve te rođendane, datume, imena, treba skuhati za blagdane.

Nadica je u intervjuu za Jutarnji list otkrila kako je othranila 13 djece, što je najvažnije za skladnu obitelj, na što je posebno ponosna te kako su izgledali počeci klape.

“Samo u rujnu slavimo devet rođendana. Ja pripremim hrane koliko je potrebno, ali moje kćeri i snahe prekrasne su žene i svaka od njih donese nešto iz svoje kuhinje. Za Sisvete smo večerali zajedno, slavili rođendan unuka.” rekla je Nadica za taj portal.

Suprug Mijo preminuo je prije 14 godina, a Nadica je ostala sama, s najmlađom Anom tada starom samo devet godina. Ostali većinom u srednjoj školi, a samo dvojica najstarijih sinova imali su diplome.

“Tada sam ostala bez temelja, bez ljubavi, ali djeca su se iskazala”, rekla je Nadica. Ona je pritom odradila puni radni staž kao profesorica tehničkog crtanja i praktične nastave u PTT školi.

“Nema tu kuhanja od obroka do obroka, uvijek sam planirala unaprijed. Ustajala bih u pola pet ujutro, pripremila doručak za 13 djece i odmah krenula kuhati ručak pa na posao”, istaknula je.

Nadica je iz zagrebačkog naselja Rudeš, s obitelji je živjela na Jarunu, a tu je upoznala i supruga, također profesora fizike, koji se iz Livna doselio u Zagreb na fakultet. Kad su se vjenčali, kupili su zemlju u Rakitju i krenuli u gradnju kuće od 300 kvadrata.

Na upit je li kao mlada mislila da ćete imati ovoliko djece, odgovara:

“Nikada. Ali svako sam dijete primila s puno ljubavi i u vjeri. Vjera je važna, bez toga ništa.”

Njezin sin Trpimir Barun, idejni je začetnik i osnivač klape Barun prisjetio se početaka klape. Krajem 2007. na Trpimirovu vjenčanju svi su zajedno otpjevali “Croatio, iz duše te ljubim”. Netko je to snimio, svima se svidjelo, pa je Trpimir došao na ideju da osnuje obiteljsku klapu.

“U ljeto 2008. sam predložio i iako je bilo rezervi, na kraju smo krenuli”, rekao je. Njegova majka Nadica se prisjetila njihova prvog službenog samostalnog nastupa u Svetištu Marija Bistrica, na 11. postaji križnog puta.

“Osjećala sam zajedništvo, ponos, sreću. Da se razumijemo, moja djeca su jaki karakteri i tu često dođe do “razmjene mišljenja”. Stoga u klapi vrijedi jedno pravilo: svi rade, svi daju sve od sebe, a odluke se donose glasanjem, ponekad i preglasavanjem”, za kraj je istaknula Nadica Barun.

mšm/jutarnji.hr

Foto: FB