/Književnica i majka petero djece: Veseli me suradnja s dvoje starije djece jer imaju bolje ideje od nas odraslih!

Književnica i majka petero djece: Veseli me suradnja s dvoje starije djece jer imaju bolje ideje od nas odraslih!

Tina Primorac, zagrebačka književnica i amaterska kazališna redateljica peti je put postala majka. Autorica trilogije “Velika tajna Pona”, romana “Večeras u book caffeu” i edukativne slikovnice za djecu „Lijepe riječi“ prije tri mjeseca rodila je djevojčicu. Malena je beba, kaže, donijela veliku radost u njihovu obitelj. Posebno joj se vesele braća i sestre – dvije djevojčice i dva dječaka u dobi od 5 do 9 godina. Tina nam je posvjedočila o majčinstvu, porodu u vrijeme korone, atmosferi u njezinom domu te otkrila ima li se vremena posvetiti svom književnom radu, pomažu li joj djeca sa slikovnicama i koji su joj planovi za dalje.

“Bebu smo očekivali ranije nego je došla i ona je prva koja se dogurala do svog službenog termina tako da sam bila poprilično nestrpljiva. Bili smo izolirani, pogodio nas je potres, a ja sam trebala roditi u Petrovoj koja je u potresu i stradala. Bio je to drugačiji porod – prvi put bez muža, prvi put u prostoriji s drugim ženama, ali na kraju je sve ispalo super”, započela je Tina.

Muž ju je, dodala je, ostavio pred bolnicom, stigao doma i krenuo s poslom, a ona ga je nestrpljivo zvala da pita je li vidio sliku.

“Tek je tada shvatio da sam već rodila. Možda se činilo da je sve krenulo lošije, ali ostala je uspomena na jedan neobičan i poseban događaj. Van serijski”, rekla je Tina.

Na naš upit kakva je atmosfera u njihovom domu, odgovorila je:

“Kod nas je uvijek živo, uvijek smo u pokretu, netko odlazi, netko dolazi… Korona nam je dala priliku da stanemo na loptu, da uživamo u neobično neaktivnom periodu, da pijemo kavice na balkonu, da nekoliko rođendana provedemo u drugačijem ambijentu, da smišljamo planove za nove, zajedničke projekte, ali najviše nam je dala priliku da budemo dugo doma zajedno s tek rođenom curicom i na tom smo baš zahvalni. To nam je svima puno značilo.”

Kako su starija djeca rođena s malom razlikom, beba je najviše radosti donijela starijoj braći i sestrama.

“Imamo dvije cure i dva dečka od 9 do 5 godina tako da su se svi razdragali što nam je stigla mala beba i što je svi mogu paziti i sudjelovati u brizi oko nje što dosad nisu imali prilike”, istaknula je Tina i dodala kako su doživjeli nešto posebno.

“Nismo ni znali hoćemo li još jednom postati roditelji. Odvikli smo se od pelena i kolica, a bebica je sa sobom donijela oduševljenje i nježnost. Svi hodamo po kući i tepamo, svi smo zaljubljeni i mnogo sam razmišljala o tome koliku snagu ima život, koliko mogućnosti, planova, ideja kada oko mene buja život”.

Kako je većinu trudnoće morala čuvati, nije mogla pisati, ali ljubav prema književnosti ipak nije zapostavila.

“Puno sam čitala i zapisivala sve ideje koje su mi padale na pamet. U koroni smo ih dalje razvijali, polako, koliko smo stigli. Osmišljavali smo što se sve može napraviti kad se za to stvore uvjeti tako da posao nije stao”, napomenula je ova književnica i majka.

A planovi za budućnost?

“Imam potpuno nove projekte za koje se nadam da ću ih uskoro i predstaviti. Romani koje sam već napisala još malo će pričekati na objavljivanje jer prvo želim krenuti s novitetima, a fokus mi više nije usmjeren samo na knjige. Otvorio se prostor i za pisanje novih predstava. Želim ostvariti veću suradnju s dvoje starije djece što me iznimno veseli jer djeca nisu uniformirana i imaju puno bolje ideje od nas odraslih. Na pameti su mi i slikovnice i audio slikovnice i još mnoge stvari koje ću predstaviti kad i svoju novu web stranicu na kojoj trenutno radim. A sve će se moći saznati i na mojoj Facebook stranici Tina Primorac – književnica“, poručila je Tina za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook