/Kreće kampanja “Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

Kreće kampanja “Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

Najdugovječnija kampanja udruge Prijatelji životinja “Obitelj na more, a pas na ulicu?!” 30. lipnja slavi punoljetnost objavom ‘jumbo’ plakata po hrvatskim gradovima.

Na upečatljivim vizualima Ingrid Divković i Luka Budak, par koji je pronašao ljubav zahvaljujući popularnom showu “Brak na prvu”, sloganom “Ljubav na prvu pronađi u skloništu!” pozivaju na udomljavanje napuštenih životinja umjesto kupnje. Pred objektivom nagrađivane fotografkinje Mare Milin, koja i sama spašava životinje, s njima poziraju umiljata kujica Betty i mazni mačak Nixa koji čekaju da se netko zaljubi u njih i pruži im dom, stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Iz udruge navode da je autorica četiriju bestselera, književnica i blogerica Ingrid Divković osjetljiva je na problem napuštanja životinja te kaže da se zato rado s Lukom uključila u kampanju s ciljem promicanja udomljavanja životinja: “Vrlo sam emotivna i jako me pogađa kada netko zbog odlaska na godišnji odmor ili selidbe napusti životinju. One nam vjeruju, mi smo im sve i najmanje što možemo učiniti za ljubav koju nam poklanjaju je štititi ih i odgovorno se brinuti o njima.”

Veliku ljubav prema četveronožnim članovima obitelji s njome dijeli komercijalist Luka Budak: “Prije tri godine imao sam prilike udomiti moju mačku Mrmu koja mi je bila velika pomoć u mnogim teškim trenucima. Pozivam sve koji imaju uvjete da udome neku od brojnih napuštenih životinja jer one su svojom toplinom i privrženošću pravi simboli ljubavi.”

Tijekom fotografiranja vizuala za plakate, Ingrid i Luka jako su se zbližili s crnom kujicom Betty koja je na skrbi udruge Hrabre njuške i mačkom Nixom o kojemu trenutačno brine udruga Prava šapa. Ingrid je nakon snimanja posebno dirnulo kada je saznala da Betty već tri godine traži dom te se nada da će oboje ubrzo biti kvalitetno udomljeni. “Apeliram na sve da ne kupuju životinje, već da pretraže stranice udruga ili posjete sklonište i izaberu neko predrago biće koje čeka, možda čak i godinama, svoj trajni dom. Životinje zaista vrlo brzo i lako mogu osvojiti naše srce, samo im trebamo dati priliku”, dodala je.

Iz udruge Prijatelji životinja navode da je napuštanje životinja, osobito prije odlaska na more, iznimno okrutno i događa se unatoč tome što je kažnjivo novčanom kaznom od 15 do 30 tisuća kuna. Stoga stalno ukazuju na važnost da skrbnici životinja kastriraju pse i mačke o kojima skrbe te se odgovorno brinu o njima, a gradove i općine podsjećaju da sustavno provode kontrolu mikročipiranja pasa i da propišu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke.

bkk

Foto: Prijatelji životinja