/‘KRENI OD SEBE’ Kampanja za štednju energije: Ovo su mali koraci u kućanstvu kojima štedimo novac i energiju

‘KRENI OD SEBE’ Kampanja za štednju energije: Ovo su mali koraci u kućanstvu kojima štedimo novac i energiju

Smanjenje potrošnje energije i sprječavanje energetskih gubitaka imaju sve veću važnost za EU pa tako i za Hrvatsku. Naše svakodnevne odluke i navike imaju veliki utjecaj kako na kućni budžet, tako i na nacionalnu potrošnju energije, a u konačnici i na okoliš. Poduzimanjem malih koraka u kućanstvu, moguće je uštedjeti energiju i novac te smanjenjem emisija pomoći u zaštiti klime.

S ciljem podsjećanja građana na najučinkovitije, a relativno jednostavne mjere koje je moguće primijeniti za stvaranje energetskih i financijskih ušteda, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proveli su zanimljivu informativnu kampanju „Kreni od sebe.“

Kako bismo saznali više o samoj kampanji kontaktirali smo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zanimalo nas je kako je nastala ideja za kampanju, koliko svatko od nas promjenama u ponašanju može pridonijeti uštedi energije, koja je bila glavna poruka građanima, to jest, koje su to odluke u kućanstvu koje štede energiju i novac te koje subvencije trenutno nude građanima vezano uz obnovljive izvore energije.

Budi primjer drugima

“Treba tako malo da postaneš učinkovit i uštediš energiju. Kreni od sebe i budi primjer drugima. Važniji si nego što misliš”, bila je glavna poruka kampanje koja je temeljena na Smjernicama Vlade za uštedu energije RH.

Naše gospodarstvo, ali i svakodnevni život nezamislivi su bez upotrebe energije – bilo da je riječ o njenom korištenju za rad raznih uređaja ili za grijanje i hlađenje prostora. Međutim, zahvaljujući tehnološkom razvoju, ali i sve većoj proizvodnji proizvoda i usluga, potreba za energijom eksponencijalno raste.

“Kao odgovor na potražnju, zemlje u svojim energetskim bilancama kombiniraju upotrebu fosilnih goriva sa obnovljivim izvorima. EU zemlje pritom, u skladu sa ciljevima održivog razvoja, a osobito ciljevima klimatske neutralnosti i energetske neovisnosti koju EU želi postići, nastoje povećati udio korištenja energije iz obnovljivih izvora, uz dominantno korištenje lokalno dostupnih izvora.

Međutim, odgovor na sve izazove našeg vremena ne leži samo u povećanoj proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, već moramo razmišljati u smjeru njenog odgovornog i što racionalnijeg korištenja. To naravno uključuje povećanje energetske učinkovitosti u svim sektorima potrošnje, ali i smanjenje potrošnje koja nije nužna”, odgovorili su na naš upit o ideji za nastanak kampanje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U kontekstu trenutnih geopolitičkih zbivanja, nastavili su, Europska unija je istaknula i važnost smanjenja potrošnje energije i sprječavanje energetskih gubitaka – kako za postizanje održive opskrbe energijom, tako i za povećanje energetske neovisnosti (osobito o ruskim energentima) te promicanje konkurentnosti europskih gospodarstava.

“S obzirom da približno četvrtina svih izravnih emisija CO2 u EU-u danas potječe iz kućanstava, a većina se koristi za grijanje i hlađenje, EU je pozvala svoje članice da se udruže u promoviranju mjera uštede energije zahvaljujući uvođenju promjena u ponašanju. U suradnji s Međunarodnom agencijom za okoliš (IEA), prvu informativno-edukativnu kampanju je pokrenula Europska komisija i to u travnju 2022. pod nazivom „Playing my part“. U kampanji su istaknuta bila ključna područja odnosno savjeti za uštedu energije, a promociji tih mjera su se pridružile i EU zemlje: Njemačka, Danska, Nizozemska, Irska… a među njima i Hrvatska. Tako je nastala kampanja „Kreni od sebe.“ Kampanju je na razini Hrvatske proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Ideja kampanje je bila građane podsjetiti na najučinkovitije, a relativno jednostavne mjere za stvaranje energetskih i financijskih ušteda. Odabir ključnih mjera se temeljio na Vladinim smjernicama građanima za štednju energije, a naglasak je bio na mogućnostima uštede energije u sustavima grijanja/hlađenja, uzevši u obzir navike korištenja energije i energente koje Hrvati najčešće koriste”, poručili su iz Fonda.

Treba tako malo da postaneš učinkovit

Zanimalo nas je koje su to odluke u kućanstvu koje štede energiju i novac, a tiču se svih građana.

“Kroz video i radijske spotove su bili prikazani osnovni korisni savjeti za štednju odnosno učinkovitije korištenje energije u tipičnim svakodnevnim situacijama, kako bi građani njihovom primjenom uštedjeli i mogli biti primjer drugima: Prilagodi temperaturu prostorije – smanji grijanje na 21 stupanj i smanjit ćeš potrebu za energijom za grijanje za 5%, vozi se javnim prijevozom, biciklom ili s ekipom, isključi kućanske uređaje kad ih ne koristiš te koristi energiju iz obnovljivih izvora energije i uštedi. Spotove koji su činili kampanju možete pronaći na našem YouTube kanalu”, poručili su iz Fonda.

Čovjek koji stoji iza akcije koja je osvojila srca mladih u Hrvatskoj: Nemamo planet B, no jedno nas jako veseli

Savjeti za uštedu energije iz kućanstva

Zanimalo nas je i koje su glavne smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj te koji su savjeti za uštedu energije iz smjernica.

“Smjernice Vlade za uštedu energije RH  izradili su stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u skladu s paketom dokumenata Europske komisije o uštedama plina, kojima se predviđa smanjenje njegove potrošnje za 15% u razdoblju od 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. godine. Smjernice su objavljene na našim stranicama“, rekli su nam iz Fonda i dodali kako su savjeti za uštedu energije iz smjernica sljedeći:

Grijanje

Optimalna temperatura u stambenom prostoru je 21 °C.

Ugradnjom sobnog termostata, troškovi za grijanje se mogu se smanjiti 7-15 %

Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak

Prilagodite garderobu godišnjem dobu.

Rasvjeta

Kad god je to moguće, koristite prirodno svjetlo.

Prilikom odabira rasvjete, razmislite o LED žaruljama.

Reducirajte dekorativnu rasvjetu gdje je to moguće.

U hodnike i stubišta ugradite rasvjetu s detektorom pokreta.

Uređaji

Električne uređaje poput televizora, radija i računala ugasite kad se ne koriste, jer troše energiju i u tzv. stand-by načinu rada.

Isključite punjač za mobitel ili tablet iz utičnice nakon punjenja.

Isključite elektronički zaslon računala čim vam nije nužan jer troši oko 50 % energije potrebne za rad računala. Postavite temperaturu električnog bojlera na 55–60 °C, a ako iz kuće izbivate duže od 24 sata najbolje ga je isključiti.

Prijevozna sredstva

Umjesto automobila, češće odaberite javni prijevoz, a za kraće relacije hodajte ili koristite bicikl.

Redovito provjeravajte tlak u gumama te osigurajte da je u skladu s preporukama.

Planirate li zamijeniti vozilo, razmislite o nabavci električnog vozila.

Prebrza vožnja je neučinkovita za motor i koristi značajno više goriva, stoga smanjite brzinu.

Hlađenje

Temperatura hlađenja ne treba biti niža od 25 °C.

Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7 °C.

Korištenje roleta ili sjenila na prozorima može smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 °C.

Vanjsku jedinicu po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja

OIE

Razmotrite primjenu obnovljivih izvora energije u svojem kućanstvu.

Dizalica topline troši približno 2,5 do 5 puta manje električne energije nego električni radijatori ili peći.

Solarni kolektori se koriste za zagrijavanje potrošne tople vode, ali mogu biti i potpora sustavu grijanja.

Fotonaponske elektrane služe za proizvodnju električne energije, a njihova veličina ovisi o lokaciji ali i godišnjoj potrošnji kućanstva.

Dugoročne mjere energetske učinkovitosti, pametna rasvjeta…

A koje su to dugoročne mjere energetske učinkovitosti?

“Dugoročne mjere energetske učinkovitosti odnose se na načine kojima uz određene investicije možemo smanjiti našu potrebu za energijom: optimizirati vrijeme korištenja te energije, optimizirati količinu potrebne energije te vrstu energenta koji se koristi. Među takve mjere ubrajaju se mjere povećanja energetske učinkovitosti naših zgrada (energetska obnova), povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja (uz korištenje obnovljivih izvora energije, ovisno o području i njihovoj dostupnosti) te automatizacija nekih procesa (paljenje/gašenje rasvjete i sustava grijanja/hlađenja ovisno o potrebi), uz korištenje energetski učinkovitih uređaja i sustava (uključujući kućanske uređaje, ali i primjerice energetski učinkovitija vozila)”, odgovorili su nam iz Fonda.

Potom su dodali:

“Dugoročne mjere smanjuju našu potrebu za energijom, odnosno njeno nepotrebno korištenje. Primjerice, ako se kuća energetski obnovi, odgovarajući sloj izolacije će držati temperaturu stabilnom unutar prostorija, unutarnji prostori se neće nepotrebno pregrijavati ili hladiti odnosno gubitci topline će biti manji. Sukladno tim potrebama se dimenzioniraju i sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, a ako se tu uključe i pametni termostati, pametna rasvjeta, energetski učinkoviti uređaji i slično, količina potrošene energije bit će značajno manja, uz identičan (ili čak bolji!) učinak na ugodnost stanovanja.”

Subvencije za građene, obnova obiteljskih kuća

Za kraj smo željeli saznati koje subvencije trenutno nude građanima vezano uz obnovljive izvore energije.

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već niz godina građanima sufinancira različite mjere povećanja energetske učinkovitosti: od obnove obiteljskih kuća i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije pa sve do kupnje energetski učinkovitih vozila. Ove jeseni planiramo nastaviti sa svim takvim programima, pa tako i sufinanciranjem korištenja obnovljivih izvora energije. S obzirom da su javni pozivi još u izradi, za sve detaljne informacije, uključujući uvjete financiranja, građanima savjetujemo da poprate naše stranice”, poručili su za Generaciju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Maja Šubarić Mahmuljin/Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Screenshot/YouTube

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zeleno nije samo moda!” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.