/‘KROZ AUTIZAM – ZAIGRANO’ Djeca s autizmom s osmjehom dočekuju volontere: Vrijedan mi je svaki odlazak u obitelj, jer mi Leon pokazuje da sam mu drag!

‘KROZ AUTIZAM – ZAIGRANO’ Djeca s autizmom s osmjehom dočekuju volontere: Vrijedan mi je svaki odlazak u obitelj, jer mi Leon pokazuje da sam mu drag!

“David nema prijatelja koji bi došli po njega da ide na vožnju biciklom ili na košarku. Volonterka Nataša mu je prijateljica koja bi mu svojim dolaskom uvijek izmamila osmijeh na lice”, rekla nam je to Dijana Dajnović, majka 15-godišnjeg autističnog dječaka. Ona i David sudjeluju u projektu “Kroz autizam – zaigrano” koji više od tri mjeseca uspješno provodi Udruga “Progovori autizam – širi ljubav” koja pruža podršku osobama s autizmom i njihovim obiteljima.

Riječ je o edukaciji volontera koji dolaze u obitelji djece s autizmom i kroz igru s mališanima usvajaju razna znanja i vještine, uče se prihvaćanju te razvijaju svoju kreativnost. Zanimalo nas je kakvi su dojmovi roditelja, djece, ali i samih volontera.

“David je visoko funkcionalan, znatiželjan i veseo. Jako je dobar u učenju i voli školu. Obožava automobile, geografske karte, muziku, matematiku, zastave država i životinje. Problem mu predstavlja izražavanje u svakodnevnim, za njega nepoznatim i nepredviđenim situacijama. Uglavnom su njegovi komunikacijski modeli vrlo dobro naučeni i izvježbani”, započela je mama Dijana.

Dodala je kako je volonterka Nataša svojom dobrom voljom, optimizmom i razumijevanjem potakla spontanu komunikaciju.

“David je u opuštenoj i podržavajućoj atmosferi, čak jednom i bez prisustva roditelja, komentirao kontekst njihovog razgovora i postavio smisleno pitanje. Interakcija bi ga često u tijeku druženja emocionalno i intelektualno zamorila pa je imao potrebu otići u svoju sobu. Nakon odmora vraćao bi se i nastojao pogledom, šalom ili pitanjem potaknuti daljnju komunikaciju”, istaknula je Dijana.

Poručila je kako je Davidu Nataša prijateljica koja bi mu svojim dolaskom uvijek izmamila osmijeh na lice. Da je zadovoljstvo obostrano potvrdila nam je i volonterka Nataša.

“Divno iskustvo. Imala sam priliku upoznati nasmijanog i veselog Davida koji mi je rado pričao o brzim autima i zastavama. Zajedno smo crtali, šetali, čitali, igrali društvene igre. Sve u svemu, bogatija sam za jedno prijateljstvo”, priznala je Nataša.

Ivan, Iva, Julija i Sanja još su neki od volontera koji svojom ljubavlju i prisutnošću oplemenjuju svijet ove djece. U projektu također sudjeluju Leon i njegova mama Natalija. S Leonom se druži volonter Ivan koji ima samo riječi hvale za obitelj koju posjećuje.

“Iz ovog angažmana dobivam ono što sam i tražio – emocionalno se punim čineći dobro. Vrijedan mi je svaki odlazak u obitelj, jer mi dijete pokazuje da sam mu drag, a i ostatak obitelji je super”, rekao nam je Ivan. 

Predsjednica Udruge Nataša Bahun za kraj je poručila da trenutno traže nekoliko volontera za Rijeku za 8-godišnjeg dječaka Lava i također u Puli za jednog dječaka.

“Radujemo se novim zajedničkim učenjima i druženju. Radionice i stalni treninzi (supervizija) volontera su financirani iz crowdfunding kampanje: “Kroz autizam zaigrano”. Još uvijek je besplatno za roditelje, jer imamo još nešto novaca i planiramo se prijaviti na neke nove projekte kako bismo i dalje osigurali besplatnu uslugu za roditelje”, poručila je Bahun.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva