/‘LIJEPE VIJESTI’ Ovaj je grad dobio prve jaslice u povijesti: Možda potaknemo roditelje na još koje dijete

‘LIJEPE VIJESTI’ Ovaj je grad dobio prve jaslice u povijesti: Možda potaknemo roditelje na još koje dijete

U Vrbovskom u Gorskome kotaru otvorene su prve jaslice u povijesti grada. Jedna je to od demografskih mjera za očuvanje populacije, odnosno preduvjet ostanka i dolaska mladih obitelji. U sve lošijoj demografskoj slici Gorskoga kotara neslavni rekord drži upravo općina Vrbovsko koja je u posljednjem desetljeću izgubila petinu stanovništva.

Malena Nikolija pozorno prati igru u novom okruženju. Novouređene jaslice u dječjem vrtiću Bambi – bit će njezin drugi dom. 

“Ima godinu i 5 mjeseci. Trenutno će ići u jaslice jer ja i muž radimo, zaposleni smo i ovo nam je mali spas”, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Dragana Petrović, Gomirje.

Petra i Robert Jardas konačno mogu odahnuti, u jaslicama su zbrinuli čak dvoje mališana.

“To će nam značiti da se možemo zaposliti, to jest da se ja mogu zaposliti, da mi djecu ima tko čuvati jer mi nemamo baka servis”, kazala je Petra Jardas, Vrbovsko.

“Naravno da će biti puno lakše, supruga će raditi, ja već radim”, istaknuo je Robert Jardas. 

Nove, kako ih mještani zovu povijesne jaslice, vrijedne 280 tisuća eura otvorene su na 42. rođendan dječjega vrtića Bambi u kojemu je sada zajedno s 12 jasličara više od 50 mališana.

“To je jedan od najljepših projekata grada Vrbovskog. Na ovaj način roditeljima smo pokazali da mogu djecu ostaviti u sigurnim rukama, a možda i potaknuti neke da se odluče za još koje dijete, i nadam se da je ovo dobar i velik pomak za nas”, objasnila je Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Grad Vrbovsko.

Zahvaljujući novim jaslicama stalan posao dobile su i dvije odgajateljice.

A kako bi privukli nove mlade obitelji, Vrbovsko, daruje i građevinske parcele u centru grada. Sve ne bi li i ljudi i djece bilo više od trenutačne niti 4 tisuće stanovnika.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija