/‘LUKA’ Topla priča o odrastanju i dječjoj znatiželji posvećena dvojici filmskih velikana

‘LUKA’ Topla priča o odrastanju i dječjoj znatiželji posvećena dvojici filmskih velikana

Film “Luka” je još jedan od odličnih Pixarovih uradaka koji će oduševiti djecu i roditelje. Film je posveta Pixara talijanskom redatelju Federico Felliniju i japanskom redatelju Hayao Miyazakiju iz studija Ghibli (konkretno, krasnom animiranom filmu iste tematike, “Ponyo na litici kraj mora”).

“Luka” se bavi dvojicom mladih morskih bića koji se transformiraju u ljudske dječake kako bi se uklopili u jedan talijanski gradić i okušali ljudski život. Topla je to priča o odrastanju, dječjoj znatiželji i nadasve prijateljstvu. Dok ga roditelji gledaju zasigurno će se prisjetiti svojeg odrastanja, a djeca će uživati u pustolovinama simpatičnih morskih bića s kojima bi, vjerujemo, vrlo rado provela ljetne praznike. Film igra sinkroniziran na hrvatski jezik samo u 2D formatu.

Namijenjen je djeci od šeste godine. Film obiluje gegovima i smiješnim situacijama koje će lako nasmijati i roditelje, a kako se radi o cijenjenom studiju Pixar očekuju ih i nostalgične emocije.

Nasilja nema, ali je jedan od sporednih likova tipični “bully”. Od zastrašujućih scena izdvajamo nakanu stanovnika da nemilosrdno ubiju morska čudovišta, a koja je prikazana više puta. S obzirom na to da se radi o simpatičnim glavnim likovima to bi moglo biti zastrašujuće mlađoj djeci.

Ponekad se koriste pogrdne riječi poput glupan, ali uglavnom ih izgovaraju morska bića bez da znaju što znače. Seksualnih aluzija nema, a tempo varira od laganog do brzog, ali je prilagođen i mlađoj djeci.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska uz medijsku potporu portala Generacija.hr pruža preporuke za “Kids friendly” filmove.

Iva Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska