/Urednica Žene vrsne: Kroz djecu moramo zaslužiti raj

Urednica Žene vrsne: Kroz djecu moramo zaslužiti raj

Katarina Matijaca, urednica katoličkog portala Žena vrsna i majka sedmero djece, u intervjuu za portal Bitno.net posvjedočila je o svom životu – odrastanju, vjenčanju, počecima braka, majčinstvu i njegovim izazovima, ali i o portalu koji je pokrenula…

Katarina objašnjava kako se poziv majke može usporediti s poslom dežurnog liječnika, kojega malo šalju na jednu, a već za pola sata na drugu stranu. Ističe kako je jednom čula da smisao roditeljstva nije u tome da roditelji svoju djecu odvedu u raj, nego da oni kroz svoju djecu zasluže raj.

„Ja sam shvatila koliko me roditeljstvo teše, mijenja, koliko me svakodnevno stavlja pred nove izazove. Bog mi daje dovoljno snage kako bih mogla ispuniti sve svoje dužnosti, ali i dovoljno prostora kako bih shvatila da sam još uvijek slaba, mala i nedostatna“, kaže ova majka.

U intervjuu, između ostalog, objašnjava kako je brojna praktična uputstva o odgoju djece kao mlada majka pronašla upravo na stranicama američkih majki blogerica.

„Američki katolici su povezani u male internetske zajednice, skupa se drže te zajedno izgrađuju kulturu roditeljstva, potpuno drukčiju od one sekularne“.

‘Svako naše dijete je Božji poziv’

Ta spoznaja ju je, dodaje, potaknula da prije nekoliko godina na Facebooku otvori grupu „Tko će naći ženu vrsnu“, inspiriranu stihom iz Mudrih izreka. Djevojke, udane žene i majke svakodnevno su dijelile praktične savjete za trudnoću, porod, odgoj djece, ali i konkretna uputstva vezana uz funkcioniranje obitelji i domaćinstva. No, grupa je ubrzo narasla na oko tri i pol tisuće članica.

Ideja za pokretanjem portala “Žena vrsna” rodila se kada je Katarina shvatila kako bi sve te korisne informacije trebalo organizirati i podijeliti sa širom publikom. Smjer portala Žena vrsna jest prvenstveno majčinsko-obiteljskog karaktera s naglaskom na dostojanstvo i uzvišenost ženskog poziva.

Portal volonterski uređuju dvije djevojke i 10 majki. Osim urednica, portalu pridonosi još 50 suradnika: autora, stručnjaka za razna područja, prevoditelja i lektorica.

„Dogovorile smo se da ćemo raditi na portalu tako da su naše obitelji uvijek na prvom mjestu, odnosno da ih portal ni na koji način neće ugroziti. Mi smo zaista zadovoljni i ponosni na svoju djecu. Svako naše dijete je Božji poziv s jedne i naš odgovor s druge strane. Postoji razlog zbog čega su ona došla na svijet, kako za nas tako i za svako naše dijete”, zaključuje Katarina.

Intervju u cjelosti pročitajte na poveznici.

mšm/bitno.net