/‘MALCI 2: KAKO JE GRU POSTAO GRU’ Film o dječaku koji kreće u svijet zlikovaca zabavit će djecu, ali i roditelje

‘MALCI 2: KAKO JE GRU POSTAO GRU’ Film o dječaku koji kreće u svijet zlikovaca zabavit će djecu, ali i roditelje

Ako su se djeci svidjeli svi prijašnji filmovi o Malcima (Minions) i njihovom vođi Gruu, onda će im zasigurno i ovaj biti zabavan. Kao i dosadašnji filmovi i ovaj prati Grua u njegovim nastojanjima da bude što bolji zlikovac, a pri tome mu naravno pomažu mali žuti prijatelji. Samo što u ovome upoznajemo Grua kao dječaka koji tek upoznaje Malce i kreće u svijet zlikovaca.

I u ovom filmu veličaju se zlikovci i njihova nedjela. Kako to obično biva u animiranim filmovima svi problemi se rješavaju nasiljem. Kakvu to poruku šalju djeci? Popričajte s njima o nenasilnom rješavanju problema kao opciji. Naravno, sve to je prikazano kroz dosta humora i zabavne dosjetke. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, pa će ga i manja djeca moći pratiti bez ometanja roditelja.

Namijenjen je djeci starijoj od šest godina, no film ima podosta gegova i smiješnih situacija koje će zabaviti i roditelje. Tempo je primjeren i mlađima.

Nasilje se pokazuje kroz brojne gegove i humoristične situacije. Na primjer, Gru je privezan za stup i prisiljen iznova slušati jednu te istu disco pjesmu, a kada se oglasi alarm pokrenut će se pila koja će ga srezati. Baš zbog prikazivanja nasilja kao nečeg zabavnog i smiješnog, svakako bi s djecom trebalo popričati o njemu i njegovim stvarnim posljedicama.

Nema zastrašujućih prizora. Rječnik je primjeren djeci, ali ima ponešto uvredljivog humora.

Nema seksualnih scena. Ima poneki dijalog i insinuacija, ali djeca to uglavnom neće prepoznati. Na primjer, kada malci traže Master Chow da ih trenira Kung Fu za “smoochie smoochie”. Jedan Malac se vidi potpuno gol, no s obzirom da se u animiranim filmovima ne pokazuju spolni organi ljudima niti životinjama (!?), tako ih niti Malci nemaju.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Iva Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatska