/Maleni Šimun ipak kreće u vrtić; Ministarstvo spasilo stvar

Maleni Šimun ipak kreće u vrtić; Ministarstvo spasilo stvar

Šimun Stojanović, hrabri maleni dječak iz Županje ipak će u četvrtak ujutro krenuti u Dječji vrtić Maslačak o čemu je njegovu majku Martinu u srijedu poslijepodne osobno izvijestio Alen Čuljak, voditelj Službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

“Upravo me nazvao gospodin Čuljak iz Ministarstva i prenio mi sretnu vijest da Šimun i ja u četvrtak u 9 sati dođemo u vrtić. Ispričao se u svoje osobno i u ministrovo ime što se sve ovako izdogađalo, jer su oni mislili da je slučaj riješen i da je Šimun u utorak krenuo u vrtić. Nije mi sada važno gdje je došlo do šuma u komunikaciji, važno je samo da Šimun krene u vrtić, da se upozna s novim prijateljima, odgojiteljicama… i sigurna sam da će ga oni svi vrlo brzo zavoljeti, kao i on njih”, kazala je presretna Šimunova majka za Jutarnji list.

Dodala je i kako je Ministarstvo pripremilo tromjesečni opservacijski ugovor između Dječjeg vrtića i Šimunovih roditelja, kao i pismene preporuke vrtiću o tome kako bi sve trebalo funkcionirati.

Podsjetimo, zahtjev Šimunovih roditelja Martine i Tomislava za dječakov upis u 10-satni program u novoj predškolskoj godini odbijen je u lipnju uz obrazloženje da je Šimunu zbog invalidnosti i drugih zdravstvenih problema potrebna posebna skrb te pomoć i njega u vrtiću. Da im je zahtjev odbijen doznali su kada su vidjeli popis od 60-ak primljene djece na kojem nije bilo Šimunovog imena.

Da on jedini nije primljen, obitelj Stojanović iz vrtića nisu obavijestili, a Šimunova majka tada je na Facebooku objavila potresan video u kojem se požalila na ovakvu odluku, nakon čega je isti dan pozvana na sastanak u vrtić. Tada je dogovoreno da će Šimun ipak krenuti u vrtić s 1. rujna, ali za početak samo na sat vremena dnevno i u pratnji majke, odnosno dok se ne zaposli osoba koja bi asistirala odgojiteljicama i pomagala Šimunu, a što je Grad Županja kao osnivač vrtića obećao da će osigurati. U tom smislu izdano je i rješenje od strane vrtića.

Obitelj Stojanović je, pak, na to rješenje, a po savjetu odvjetnika uložila žalbu smatrajući rješenje nezakonitim, zboge čega je po primitku žalbe ravnateljica vrtića zatražila mišljenje Ministarstva o cijelom slučaju. 

bkk/Nikola Patković/Jutarnji list

Foto: Unsplash