/‘MALI BORAC’ Šimun će ipak u vrtić, roditelje podržala i pravobraniteljica

‘MALI BORAC’ Šimun će ipak u vrtić, roditelje podržala i pravobraniteljica

Slučaj malenog Šimuna koji zbog svog invaliditeta nije primljen u Dječji vrtić Maslačak u Županji nedavno je šokirao javnost. Komisija je prvotno odbila dječaka, a nakon što je Šimunova majka Martina Stojanović sve iznijela u medije njezin je sin ipak dobio priliku da se socijalizira s drugim djecom. Udruga “Za Šimunov korak” se na društvenim mrežama pohvalila velikom pobjedom malog borca koje je podržala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

“Temeljem mišljenja pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dječji vrtić Maslačak je upozoren. Temeljem dostavljene dokumentacije, pritužbe i očitovanja Vrtića, te primjenjujući zakonske odredbe (Ustav RH, Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, Obiteljski zakon, Zakon o predškolskom odgoju i naobrazbi, Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, Zakon o suzbijanju diskriminacije) pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom mišljenja je da je u konkretnom slučaju odlukom komisije za prijem djece o odgodi upisa u Dječji vrtić Maslačak djetetu s teškoćama u razvoju Šimunu Stojanoviću zbog zdravstvenog stanja, odnosno invaliditeta, onemogućio pristup predškolskoj ustanovi na jednakoj osnovi s drugima.

Diskriminacijom stvaramo različitosti, a prihvaćanjem činimo dobro našem društvu”, stoji na Facebook stranici “Za Šimunov korak”.

Podsjetimo, od 63 djece koja su prijavljena za polazak u vrtić, jedino su malenog Šimuna odbili za upis jer peteročlana komisija dječjeg vrtića, smatra kako taj dječak predstavlja opasnost za sebe i drugu djecu u vrtiću.

Ta je odluka šokirala Martinu Stojanović, majku malenog Šimuna, čija je priča ganula i pokrenula cijelu Hrvatsku. Osam mjeseci je prošlo od operacije malog Šimuna iz Županje u SAD-u. Prije operacije Šimun je mogao jedino puzati, vući bolesnu nogicu, a nakon što je proveo većinu svog života po bolnicama, podnio teške periode bola nakon devetosatne operacije u Americi, prošao višemjesečnu rehabilitaciju i privikavanje na svoju malu protezu za nogu, na kojoj se naučio hodati, supružnici Martina i Tomislav susreli su se s nevjerojatnom odlukom ravnateljice Dječjeg vrtića Maslačak u Županji. No nakon novog razgovora postignut je dogovor.

“Oni i dalje smatraju da bi Šimun mogao imati problema u vrtiću zbog druge djece, ali smo postigli dogovor da će od rujna smjeti dolaziti u vrtić isključivo u mojoj pratnji te da ćemo moći boraviti u vrtiću sat ili dva. Tako će svi uključeni u proces imati priliku sudjelovati u njegovoj prilagodbi na vrtićke uvjete, kako djeca, koja se trebaju naviknuti na njega i njegovu protezu, tako i same odgojiteljice, koje su rekle kako nikad nisu u vrtiću imale dijete bez noge i, dakle, nemaju iskustva s takvom djecom”, rekla je Šimunova mama za 24sata.

mšm/24sata

Foto: Facebook/Za Šimunov korak