/‘MAME&KLINCI’ Konferencija na kojoj su uz brojne stručnjake sudjelovali i roditelji i djeca

‘MAME&KLINCI’ Konferencija na kojoj su uz brojne stručnjake sudjelovali i roditelji i djeca

U maloj dvorani poslovnog centra Almeria 29. svibnja održana je 4. Konferencija Mame&klinci, a sudionici su je mogli i uživo pratiti preko youtube kanala. Organizatori konferencije su udruge Abeceda roditeljstva i Najsretnija beba Hrvatska.

Ove godine, konferencija je stavila poseban naglasak na problematiku s kojom se suočavaju majke tijekom pandemije i potresa, izvijestile su udruge.

“Educirali smo i informirali stručnjake koji rade na području odgoja i obitelji, potaknuli smo dijalog svih aktera društva involviranih u ovu temu, inspirirali smo gospodarski sektor na društveno odgovorno ponašanje, osigurali smo networking i razmjenjivali iskustava, educirali smo, informirali i savjetovali majke o temama koje ih zanimaju”, stoji u priopćenju.

Biti majka je najvažnija uloga žene pogotovo u današnje doba velikih izazova gdje su majke suočene s nezaposlenošću, padom životnog standarda i strahom za sutra. O ovim problemima na konferenciji su govorili stručnjaci, gospodarstvenici, predstavnici raznih institucija, ali i majke i očevi.

Konferenciju je otvorio dr. sc. Danijel Labaš, redoviti profesor na Hrvatskim studijima, Predstojnik Odsjeka za komunikologiju s predavanjem “Uloga medija i mentalno zdravlje u doba pandemije”. Ukazao je na sve veću ovisnost o internetu, o negativnom utjecaju pametnih telefona na mentalno zdravlje te o problemu pomanjkanja socijalnog kontakta. Također je ukazao da možemo utjecati na smanjenje negativnih utjecaja kroz vlastiti primjer jer djeca rade ono što vide.

Sudjelovala i djeca

Nakon toga je uslijedio panel “Pandemija iz dječje perspektive” na kojoj su sudjelovali učenici iz OŠ Tin Ujević iz Zagreba i iz 13. gimnazije iz Zagreba. Ono što su svi jednoglasno zaključili je da je početku online nastava bila dosta kaotična, a s vremenom, organizacija je bila puno bolja, a učitelji su se snašli u novom načinu podučavanja. Također su se svi složili da je učenje gradiva kroz normalan način nastave puno lakši i učinkovitiji. Naveli su da se veselili povratku u školu zbog druženja iako su znali da ih čeka mnoštvo ispita i dodatna opterećenja zbog toga. Pozitivna strana pandemije je bila provođenje više nego inače vremena u prirodi, a istaknuli su i više druženja s obitelji.

Panel “Utjecaj pandemije na kvalitetu života majki” predstavio je rezultate istraživanja “Mama kako si?”, a na kojem su sudjelovali Mia Roje Đapić, ssihoterapeutkinja, mag.psihologije iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Ivana Šešo, mag.paed.soc, predstojnica Obiteljskog centra za Grad Zagreb, Dejan Nemčić prof. geografije, Osnovna škola Ivo Andrić, dr. med. Katarina Marušić, psihijatar te Iva Brčić mag. soc./phil. predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska.

Neki od rezultata istraživanja

Čak 44 posto majki je izjavilo da im je kompliciranije ispunjavati obaveze sada nego prije pandemije. Njih 47,7 posto izjavilo je da imaju više obaveza nego prije pandemije.

Da nisu zadovoljne raspodjelom obaveza u kućanstvu izjavilo je 36,6 posto majki, a 72,1 posto je izjavilo da nisu imale nikakvu prednost na poslu u odnosu na žene koje nisu majke.

Da se ne osjeća sigurno u ovoj krizi izjavilo je 35 posto ispitanica, a njih 66,6 posto je ocijenilo da su unatoč svemu sretne.

Zaključak je bio da ne treba težiti nedostižnom idealu savršene majke, već da trebaju biti što bolje majke jer je to njihovoj djeci sasvim dovoljno. Također se istaknulo i gdje majke mogu potražiti besplatnu stručnu pomoć: Hrabri telefon, poliklinika Vrapče koja otvara i savjetodavni centar za majke, Obiteljski centar u Zagrebu. Također se zaključilo da se pomalo mijenja odnos prema učiteljima na bolje, ali da sve promjene u društvu, pa tako i ova idu presporo i predugo traju.

Nakon toga je uslijedilo predavanje Nenada Bratkovića, mag.natur., univ.mag.pharm, “Važnost zdrave prehrane za jačanje psihofizičkog zdravlja u vrijeme pandemije“. Bratković je ukazao na važnost zdrave prehrane i što sve uključuje ta vrsta prehrane. Ukazao je i na istraživanje koje je utvrdilo da su se u vrijeme pandemije kupovale namirnice koje nisu korisne za naš imunitet, a one koje ga jačaju su izostale ili su se kupovale u znatno manjoj količini.

Na panelu “Pandemija iz perspektive roditelja” sudjelovali su Dario Rukavina – nagrađivani pisac proze i poezije, voditelj i trener Ju Jitsu Enso kluba, Tino Pattieara – marketinški stručnjak, Jospia Scotti Čavlina – novinarka, Kristina Ercegović – pokretačica poslovnog okupljanja malih poduzetnika Busines caffe, pokretačica portala Žene i novac te dr.art. Tihoni Brčić – predavač na Akademiji dramskih umjetnosti, stručnjak na području vizualnih medija i medijske pismenosti.

Roditeljstvo izazovnije u pandemiji

Zaključak je bio da im je roditeljstvo bilo izazovnije, ali i da je došlo do pozitivnih promjena. Imali su više vremena za sebe, više su se družili s djecom te reorganizirali svoje prioritete. Također su izjavili da im od poslodavaca treba više razumijevanja i jedan humaniji pristup te možda i neke olakšice s perspektive da je zadovoljan roditelj i bolji zaposlenik.

Nakon toga predavanje Iva Brčić je u sklopu “Metoda i tehnika kontrole i otpuštanja stresa, straha i tjeskobe” objasnila i pokazala neke od metoda za otpuštanje i kontrolu stresa straha i tjeskobe koje mogu pomoći u raznim stresnim situacijama te ukazala na važnost povezivanja uma, duha i tijela, fokusa na ono pozitivno “jer ono na što se fokusiramo, to i privlačimo”.

Tijekom konferencije organizirano je javljanje mama diljem svijeta koje su pričale o svojim iskustvima i na koji način su ih njihove države podržale u vrijeme pandemije.

“Sretni smo i iznimno nam je drago što smo progovorili o onome što muči roditelje i djecu u vrijeme pandemije te što smo im pružili priliku da kroz panele otvoreno pričaju o svemu”, poručili su iz udruga.

Napominju da će rezultate istraživanja i zaključke s konferencije poslati svim relevantnim državnim institucijama “kako bi potakli pozitivne promjene u društvu u odnosu na obitelj”.

Snimku konferencije možete pogledati ovdje.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Najsretnija beba Hrvatska