/Marić najavio 10.000 kuna naknade za novorođenče

Marić najavio 10.000 kuna naknade za novorođenče

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je za središnji Dnevnik HRT-a Vladinu mjeru vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak. Mjera je stanoviti doprinos Vlade demografskoj obnovi Hrvatske. Istaknuo je i to kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga.

“Zaposlenici koja rodi, njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna”, rekao je među ostalim ministar Marić.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, a stupa na snagu u četvrtak.

Ministar Marić  zadovoljan je nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna.

“Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate – više od 400 milijuna kuna”, rekao je ministar i istaknuo da one ostaju u “hrvatskim rukama”.

Stopa rasta je dobra, imamo višak tekućeg računa platne bilance, stabilizirane javne financije, smanjeni javni dug, no ima jako puno stvari koje treba doraditi. Nismo nikako zadovoljni time da industrijska proizvodnja pada, rekao je Marić.

Na pitanje može li se ubrzati rast BDP-a, odgovorio je da je ključni izazov kako dići stopu rasta i učiniti je održivom. Kao preduvjete naveo je da se porezno, neporezno i administrativno rasterete gospodarstvenici, poduzetnici, građani te da se stvore i poprave uvjeti za poslovanje i investiranje.

mšm/hrt

Fotp: Screenshot