/Međunarodni je dan bijelog štapa: ‘Slijepe osobe žele djelovati u svim pravcima, a ne samo u okviru ministarstva socijale’

Međunarodni je dan bijelog štapa: ‘Slijepe osobe žele djelovati u svim pravcima, a ne samo u okviru ministarstva socijale’

U petak se obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. Hrvatski savez slijepih tom je prigodom upozorio javnost na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo porukom “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi”.

Simboličnom, ali gerilskom akcijom ispred prostorija Saveza u Draškovićevoj ulici, postavljene su prepreke na taktilne staze upravo uz isticanje poruke odabrane kao promotivne za ovogodišnje obilježavanje ovog dana. Konkretno, na taktilnu stazu postavljen je bicikl. Time se, poručuju iz Saveza, stavlja naglasak na važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje upravo bijeli štap te postojanje taktilnih traka koje su slijepim osobama staze vodilje. 

“Cilj ove akcije je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti kretanja slijepih osoba koji je osnovni preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima kao i za uključivanje u život zajednice”, poručili su iz Saveza.

U Hrvatskoj se Međunarodni dan bijelog štapa obilježava od 1996. godine kada se naša zemlja pridružila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih, a tim danom najšira se javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Javnosti su se u petak obratili i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić, te izvršna direktorica Saveza Andreja Veljača.

Perić: Ja se ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši vaša

Slijepe i slabovidne osobe imaju kapacitete i mogućnosti za slobodno kretanje prometnicama samo kada su njihove staze slobodne za prolaz, istaknuto je na konferenciji za medije. Svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana.

“Ja se ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši vaša. Od 1996. godine pridružili smo se demokracijama koje su progledale. Danas kao slogan kažemo „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, ali moram vam reći da za mnoge jesmo. Moramo omogućiti videćeg pratitelja, osobnog asistenta i inkluzivni dodatak svakome kome je potrebno, kako bi se pokrili životni troškovi koje uzrokuje sljepoća”, kazao je Perić.

Puno ljudi taktilne staze percipira kao biciklističke i romobil staze po kojima se mogu slobodno kretati jer su obilježene, ali da to nije tako. 

“Taktilne staze su staze za kretanje slijepih i to treba znati. Po tim stazama bicikl i romobil ne bi trebali ići jer je velika opasnost za slijepe i slabovidne osobe. Bicikl i romobil se ne čuju, slijepa osoba ga ne može identificirati i može doći do nesreće”, objasnio je Perić i dodao:

“Bilo bi dobro da se taktilne staze postavljaju na ulicama, trgovima, u trgovačkim centrima. Slijepe osobe žele djelovati u svim pravcima, a ne samo u okviru ministarstva socijale”. 

“Mi nismo socijala, mi smo socijala u smislu da se kompenziraju troškovi koji su prouzročeni sljepoćom. Ali, mi želimo biti i kulturnjaci i gospodarstvenici, želimo se baviti onim za što smo školovani, za što imamo talente, svime onim gdje smo eksperti”, poručio je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih.

Nezadovoljni visinom invalidnine

U Hrvatskoj živi oko 5900 slijepih osoba, od kojih samo u Zagrebu više od 1100.

Iako se socijalna politika Zagreba često ističe kao vrlo senzibilna za osobe s invaliditetom, u ruralnim područjima slijepe osobe žive puno teže i puno manje se kreću.

“Moramo naći načina da i u ruralnim područjima slijepe osobe imaju sigurnije kretanje, da imaju svoje aktivnosti, da ti ljudi, bit ću simboličan – progledaju”, rekao je Perić i zauzeo se da se svakome kome je potrebno omogući “videći” prijatelj i osobni asistent.

U Savezu nisu zadovoljni ni s visinom invalidnine koju slijepe osobe dobivaju. Hrvatska naime, i dalje ima najnižu osobnu invalidninu u Europi, odnosno tuđu njegu i pomoć koja iznosi oko 200 eura, dok primjerice u Srbiji ona iznosi 260 eura, u BiH 204, u Francuskoj i Italiji po 700 eura. U Austriji se ona čak penje i na 630 eura.

Međunarodni dan bijelog štapa svojim su angažmanom podržali i brojni hrvatski influenceri koji su s hashtag-om #NismoNevidljivi naglasili potrebu za većom uključenosti slijepih osoba u društvo.

Novu kazališnu sezonu najavilo i Kazalište slijepih i slabovidnih

U petak punim plućima u novu kazališnu sezonu kreće i Kazalište slijepih i slabovidnih ‘Novi život’.

“Publiku ćemo uvesti u potpuni mrak i družiti se uz ‘blagodati sljepoće’. Bit će to obično kafić druženje, bez bliskih kontakata i zamki koje smo u situacijama prije Covida priređivali. Dođite i uživajte u mraku, uz poštivanje epidemioloških mjera – EU Covid potvrda obavezna”, poručili su iz Kazališta. Program “Od iluzije do inkluzije / party u mraku” u petak će biti organizirani u 19 i 20.30.

U subotu,16. listopada na Sceni Vidra dogodit će se poetska razglednica “Tvoj glas mi ne govori o ljubavi”.
Riječ je o suptilnoj igri međuljudskih odnosa, aktera koji pred ciljem odustaju ne uronivši do kraja u jedva čekanu Ljubav, poručili su iz “Novog života”.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Hrvatski savez slijepih

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.