/Međunarodni je dan ljevaka; jeste li i vi među njima?

Međunarodni je dan ljevaka; jeste li i vi među njima?

Left-Handers Club 1992. godine ustanovio je Međunarodni dan ljevaka s ciljem veće senzibilizacije na probleme ljevaka u svijetu napravljenom po mjeri dešnjaka. Budući da 90 posto svijeta piše desnom rukom i ona im je dominantna, ljevaci često ostaju zakinuti i zaboravljeni kada je riječ o uporabi svakodnevnih predmeta.

Prema najvećoj studiji do sada provedenoj na ovu temu,u kojoj je obuhvaćeno 2,3 milijuna ljudi, otkriveno je da je ljevorukih osoba između 9,3 posto i 18,1 posto, s globalnim prosjekom od 10,6 posto.

U navedenoj studiji znanstvenici su ustanovili da bi na ukupan broj stanovnika u svijetu od oko 7,8 milijardi ljudi, u odnosu na spomenutih 10,6 posto, broj ljevorukih osoba u svijetu mogao biti gotovo 827 milijuna.

Problematične situacije za ljevake

A evo nekih problema s kojima se suočavaju ljevaci; stolice s ugrađenim stolom na kojima se mali stol uglavnom nalazi s desne strane, kako bi dešnjacima omogućio naslanjanje lakta i pisanje, ljevacima je potpuno beskoristan. Najčešće ga se može vidjeti u predavaonicama na visokim učilištima i sveučilištima. Također, kad ljevak sjedi u klupi s dešnjakom, “laktarenje” je uobičajena pojava.

Ergonomski dizajnirane škare, ali primjerice i mali nožići za štedljivo guljenje povrća, ljevaci jako teško koriste pa su često primorani izvježbati korištenje takvih predmeta desnom rukom. Ljevacima nespretni za korištenje su i otvarači za konzerve.

U automobilima su držači za čaše smješteni da desnoj strani, a u restoranima pribor za jelo je posložen i prilagođen za dešnjake, a i same čaše se postavljaju na desnu stranu pa se lako može dogoditi da ljevak popije tuđe piće.

Dodajmo da su ručke na kuhinjskim loncima i tzv. džezve uglavnom smještene na desnoj strani što može dovesti do raznih nespretnosti kod uporabe.

Metar za mjerenje brojeve ljevacima pokazuje naopako, a instrumenti za sviranje često su dizajnirani prema potrebama dešnjaka.

Možda najbolji primjer je pisanje olovkom i razmazivanje svega već napisanoga na papiru. Naime, uvriježeno je da se piše s “desna na lijevo” te dešnjaci apsolutno nikada ne razmazuju napisano, dok se ljevaci svakodnevno s tim muče.

I za kraj, koliko puta vam je netko rekao dok koristite nož (lijevom rukom) “daj meni, ne mogu te gledati” ili “kako ti to uspijeva”?

Dominantna desna polutka mozga

Dominantna ruka obično je povezana s vodećom hemisferom mozga; ako je desna polutka mozga dominantna, dominantna ruka je lijeva pa je točno reći da je ljevorukost rezultat specifičnog ustroja mozga. Unatoč tome, u ne tako davnoj prošlosti, bilo je uobičajeno da roditelji, rodbina pa čak i nastavnici ljevoruku djecu onemogućavaju u korištenju urođene dominantne ruke te pritom insistiraju na uporabi desne.

Znanstvenici se danas slažu da se tako prebacuju urođene funkcije iz vodeće desne polutke na lijevu, gdje oni nemaju bazu za fine pokrete prstiju ni aparat za artikulaciju, a rezultati nisu nimalo bezazleni.

Također, znanstvenici ističu da ljevaci na drugačiji način obrađuju informacije iz vanjskog svijeta i imaju drugačije emocionalne reakcije na te iste informacije.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash