/Milanović čestitao obitelji Toljanić: ‘Ovo nije priča da nas bude što više Hrvata, nego da živimo što bolje’

Milanović čestitao obitelji Toljanić: ‘Ovo nije priča da nas bude što više Hrvata, nego da živimo što bolje’

Predsjednik Zoran Milanović u Vrbniku je prisustvovao uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine vrbničkoj obitelji Toljanić.

Riječ je o nagradi koju je Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) za 2020. godinu dodijelila vrbničkoj obitelji Toljanić. Čestitajući gospođi Toljanić na nagradi Milanović je rekao da na obitelji s više djece ne gleda kao na nešto vezano uz neku religiju nego prvenstveno kao posvećenost žena i muškaraca odgoju djece.

“To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtjeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu, ne žrtvu, nego angažman i predanost”, rekao je predsjednik Milanović.

Obitelj Toljanić

Dodao je da ne osuđuje ljude koji se odlučuju za komforniji put ili za karijeru. “Ovo radi čega sam ovdje je moja fascinacija i divljenje tom malom broju ljudi koji imaju puno djece. Jer djeca nisu hir. Djeca su posvećenost, obaveza, rad, trud, dužnost dakle sve ono zbog čega i kako želimo vidjeti zajednicu u kojoj živimo, konkretno Hrvatsku. Ali ovo opet nije priča da nas bude što više Hrvata, nego da živimo što bolje”, istaknuo je Predsjednik.  

Uz Predsjednika Republike svečanosti su nazočili glavni tajnik – ELFAC-a Raúl Sánchez, predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić te načelnik općine Vrbnik Dragan Zahija.

Podsjetimo, Europska konfederacija velikih obitelji proglasila je krčku obitelj Toljanić za Europsku veliku obitelj 2020. godine. Obitelj Toljanić je za ovo značajno priznanje nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja gotovo 1000 obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj, među kojima je i obitelj Toljanić, koja ima dvanaestero djece.

ELFAC okuplja udruge velikih obitelji diljem Europe i trenutno predstavlja više od 60 milijuna europskih građana, odnosno devet milijuna velikih obitelji. Cilj djelovanja ELFAC-a je promovirati društvene i ekonomske interese obitelji, a posebice velikih obitelji za koje smatraju da pridonose razvoju i napretku društva, te im je potrebna solidarnost i podrška kroz poticajne i podržavajuće obiteljske politike. Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) članica je Europske konfederacije velikih obitelji od svog osnutka 2018. godine. Prošle godine udruga Obitelji 3plus prvi put je nominirala jednu veliku obitelj, svoju članicu, za ovu jedinstvenu nagradu.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Ured predsjednika RH/Obitelji 3plus